Честит Ден на Независимостта!

baraban.bg

Честит Ден на Независимостта!

                                                                BG_znameНа този ден България става равноправна с останалите европейски държави. Актът на обявяване на независимостта става на 22 септември 1908 г. в църквата "Свети 40 мъченици" във Велико Търново, с прочитането на Манифест към българския народ, подписан от цар Фердинанд.

 

 Манифест към българския народ

    "По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна. От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о' Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.

   Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.

    Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.

    Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

   Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

    Да живее свободна и независима България!

    Да живее Българският Народ!

    България обявява своята независимост с подкрепата на Автро-Унгария, а първата страна, която признава този акт, е Черна гора. Дипломатически нещата се уреждат и с помощта на Русия. Българите имат комплекс към думата ”независимост”, казва проф. Андрей Пантев. Вярно, че и днес всеки е зависим от някого и от нещо. Може би затова не зачитаме особено този празник. България ще стане наистина свободна, когато поне по-голямата част от населението приеме независимостта като ценност.

 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version