Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Патриотизмът и неговите разновидности

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Този следобед Хасан от махалата пак пусна уредбата на макс.

   Изнервени от жегата, жителите на престижния ни квартал оставиха лежанката, за да се информират един друг кой пръв е позвънил на 112. Няколкото стари моми, обидени и на комунизма, и на демокрацията, че не са им осигурили мъж, закудкудякаха вкупом, но пак се оказаха изпреварени от ПатрЕота – съжителят на кварталната Патриция, който е печелил титлите баш хайдутин, баш войвода и всякакъв баш по хайдушко надпиване, надяждане и носене на мехове с вино по стръмен терен. Двамата съжителстват от дълго време, естествено без деца, за което всеки от тях си има своите съображения. Оказа се обаче, че почти едновременно с ПатрЕота, за нарушаването на обществения ред на служителите на реда е позвънила другата квартална хубавица – парясницата Аглая, която не пада долу и по патриотизъм. Тя е първа участница във всички патриотично-фолклорни  събори и събирания. В най-ранната си и неориентирана младост е  родила едно дете, отглеждано от баба си, докато тя обикаля Жеравна, Рожен, Бузлуджа, Шипка и прочее патриотично-фолклорни местности и селища, за да му намери татко. Някои злословят, че полупрозрачната ѝ риза, пристегната с посребрени пафти хич не приличала на автентично народно облекло и че ако се била явила на оня народ в тоя вид щели да я претрепят с камъни, обаче това са наистина злословици на дъртите моми-завистници, на които дори кварталните баби не обръщат внимание. Те са заети да се хвалят на коя децата са се наредили по-хубаво в чужбина. Някои от тях дори виждат внучетата си по Скайп, въпреки че не им отбират от приказките, щото не знаят английски/испански/немски/гръцки и пр.

   Естествено, наложи се да се обаждат втори и трети път, защото час и два след първите  обаждания, мазната чалга продължи да се лее на приливи и отливи, според настроението на Хасан. А настроението му спада за момент, за да стричи сакъза на многобройните дечурлига, които се препъват в кабелите на мощните тонколони, изнесени пред продънената къщурка. Още повече, че от време на време някое от тях протяга черна ръчица, за да отмъкне парче салам от сгъваемата масичка между тонколоните, на която Хасан е разположил мезето и пиячката си.    

   Трийсетгодишният Хасан досега е направил единайсет деца – осем на съжителката си, две на комшийката и едно в чужбина. Той не е патриот, тъй като не знае значението на тази дума. Но е направил децата за държавата – е, с едното изключение...  Така че тя, държавата, няма да загине. Ще си остане България – с леко променени етнотип и език, но все пак България... Затова, органи на реда – наистина по-внимателно с Хасан!

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version