Националната кампания „Попитайте хематолога“ – и в Сливен

baraban.bg

Националната кампания „Попитайте хематолога“ – и в Сливен

 

  На 12 ноември д-р Елина Белева от Клиниката по хематология към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив ще преглежда и консултира в Сливен безплатно пациенти със съмнение за хематологично заболяване. Прегледите са в рамките на кампанията „Попитайте хематолога“, организирана от Института за здравно образование и Българското медицинско сдружение по хематология, с подкрепата на водещите университетски хематологични центрове НСБАЛХЗ – София, УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, ВМА, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, както и на РЗИ и Община Сливен.

   Целта на кампанията е оптимизиране пътя на пациента и изграждане на добра връзка между общопрактикуващите лекари със специалисти-хематолози от водещи университетски центрове. Редица хематологични заболявания налагат използването на специализирана диагностика и терапия, които съществуват само в университетските хематологични центрове. Научните постижения в хематологията в пъти повишават преживяемостта на пациентите с онкохематологични диагнози. 

   Практиката показва, че пациентът се лута по различни кабинети и достъпът му до правилното лечение се разтяга във времето. Правено е и проучване, според което знанието за заболяванията на кръвта сред анкетираните не е достатъчно. 47% не знаят нищо за хематологичните заболявания. Повече от половината споделят, че в последната година не са си правили изследвания на кръвта (пълна кръвна картина). Хората асоциират заболяванията на кръвта най-често с анемията и левкемията. Запитани към кого биха се обърнали, ако трябва да посетят хематолог, 84% от анкетираните отговарят, че биха питали личния си лекар. Затова кампанията е насочена най-вече към личните лекари. През месец юли подобни консултации вече бяха организирани в по-малки населени места и интересът към тях е бил много голям. Личните лекари в Сливен са информирани как  да включат пациентите си в програмата и вече има записани пациенти за консултацията на 12 ноември.

    Жители на Сливен и региона, които имат съмнения за своето състояние, неуточнена хематологична диагноза, или са лежали с такава диагноза в хематологично или друго отделение, могат да научат от горещия телефон на кампанията 070010126 (на цената на градски разговор) начините за участие в безплатния преглед. Телефонната линия  е отворена всеки работен ден от 10 до 17 ч.

   Още информация за кампанията може да се намери на сайта на Института за здравно образование. Лице за контакт с медиите е Стела Орлова, тел. 0877 339634, мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

baraban.bg ©

Top Desktop version