Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Българи, по̀ българи, болградските българи

   Освен гимназията и селските школа, важни центрове на българското тук са и неделните училища. Посещаваме Болградското неделно училище към Българския културен център „Академик Александър Теодоров – Балан“. Техните основатели и ръководители Петър и Прасковя Русеви ни посрещат сърдечно, показват ни помещенията в неголямата сграда и първо ни разказват за живота и делото на академик Балан. По-ревностен в представянето на делото на прочутия езиковед-пурист е Петър Русев и това е обяснимо с оглед обстоятелството, че академикът е роден в селото на Петър - Кубей.     

   Българският културен център започва работата си през 2006 г. най-напред именно в село Кубей (предишното му име е Червоноармейское). Там се появява и първото неделно училище, а през 2015 г. създават и Болградското неделно училище с хубавото българско име „Изворче“. Всяка година го завършват стотина средношколци, които стават кандидат-студенти в български и в украински висши учебни заведения. Основната идея на семейство Русеви е децата на бесарабските българи да се приобщят максимално към езика, културата и традициите на своите предци. По тази причина Петър Русев настоява учениците в неделното училище да общуват помежду си изключително на български език. Затова виждаме във всяка учебна стая императивния надпис „ТУК СЕ ГОВОРИ НА БЪЛГАРСКИ “.

 

   Неделното училище е форма, която се финансира от Националната програма на Република България „Роден език и култура зад граница“. По основните предмети – български език и литература, роден край, човек и общество, география и икономика, история на България, учениците се обучават в почивните дни, а извънкласните дейности – народни танци, песни, музика и занаяти, са в делничните дни. В школото се приемат деца от предучилищна възраст до зрелостници. Ние сме тук в празничния 29-ти октомври – Ден на бесарабските българи, и по този повод присъстваме на литературно-музикална програма, в която освен народни песни, има и прекрасно изпълнени на местен български диалект весели истории от книгата на тукашен Чудомир.

   Уютната атмосфера в учебните кабинети, портретите на българските възрожденци, таблата по стените и родолюбивият ентусиазъм на домакините естествено пораждат въпроса как всичко това да се запази и да продължи съществуването си. Петър и Прасковя споделят, че сградата, която ползват някога е била румънско училище, в съветските времена – пункт за химическо чистене, а в последните години – частна собственост. За нея те плащат наем, биха могли да я купят за неголяма сума. Цената, съпоставена с народополезната дейност в това огнище на българщината тук наистина е нищожна. И ако някой в бъдеще ме попита с какво бихме могли да помогнем на нашите братя в Бесарабия да съхранят общите ни корени, мисля че на първо място ще посоча събирането на средства Българският културен център и неделното училище „Изворче“ в Болград да могат да закупят тази сграда.

Жельо Радев

baraban.bg ©

Top Desktop version