Предстоящото честване на Трети март в Сливен

baraban.bg

Предстоящото честване на Трети март в Сливен

 

  Националния празник на Република България и 141 години от Освобождението от османско владичество тази година сливенци ще отбележат по малко по-различен сценарий.

   Както и друга година, празничният ден ще започне в 09.00 часа с литургия, която ще отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий в катедралния храм „Св. Димитър“. В 11.00 часа пред сградата на Народно читалище „Зора – 1860“ ще стартира 55-а лекоатлетическа щафета „Освободител”, с участието на 19 отбора в три възрастови групи.

   В 12.00 ч. звънът от камбаните на всички православни храмове ще огласи града. В 12.15 ч. на пл. „Хаджи Димитър“ ще е награждаването на победителите в щафетата, с подаръци за всички участници,осигурени  от общината.

   140-метровият български трибагреник, който миналата година премина по маршрут между паметниците на Хаджи Димитър и Панайот Хитов,  тази година ще бъде монтиран по бул. „Цар Освободител“. В 17.15 часа от Градската градина ще потегли шествие на повече от 40 мотоциклета от мотоклуб „Хайдути“ с развети знамена. Шествието ще премине по бул. „Христо Ботев“ до паметника на Панайот Хитов. Там ще бъде поднесен венец и шествието ще продължи по бул. „Панайот Хитов“, бул. „Стефан Стамболов“, бул. „Бургаско шосе“, бул. „Братя Миладинови“, бул. „Цар Симеон“, бул. „Цар Освободител“, до пл. „Хаджи Димитър“. В същия час от Розова градина по бул. „Цар Освободител“ ще премине празничен парад на Военен духов оркестър – Сливен и приятели.

   В 17.30 ч. на пл. „Цар Освободител” ще започне празничен концерт на Сборен духов оркестър. Заедно ще свирят 100 изпълнители от Военен духов оркестър при Център за подготовка на специалисти – Сливен с диригент кап. Калин Гемеджиев, Софийски духов оркестър с диригент Васил Делиев и Духов оркестър при Община Поморие с диригент Ангел Панцирков. 

   В 18.00 часа на пл. „Хаджи Димитър“ ще се проведе официалната церемония по повод 3 март, която включва почетен караул, приветствено слово по повод празника, благодарствен молебен за здраве и добруване на българския народ, както и ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

   Празничният ден ще завърши с празнични илюминации.

   Проявите се организират от Община Сливен в партньорство с Центъра за подготовка на специалисти, Сливенската митрополия, Центъра за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс, Мотоклуб „Хайдути“, Регионалния клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“.

   Община Сливен кани всички жители и гости на града да почетат заедно безсмъртния подвиг на героите, дали живота си за свободата на България!

 

baraban.bg ©

Top Desktop version