Неделен гост: Селската десница

baraban.bg

Неделен гост: Селската десница

 СДС се завръща на бял кон (вагон) през Жельовойводската гара

 

   Пътува, пътува насам. След като залее селата (както направи в Жельо войвода), ще стигне до Сливен и други градове. И демокрацията ще е победила – вече не с малко („но завинаги“), а с много (и во веки веков).

   Да, днес няма как да не се сетим за СДС – след 10 ноември 1989 г. тази абревиатура се превърна в символ на новото време. Съюзът на демократичните сили сплоти 15-16 възстановени стари партии и нови сдружения, които през декември 1989-та сформираха антикомунистическата опозиция. Организацията (от 1997 г. вече партия) стана двигател и символ на прехода към демократично общество, събра ентусиазъм и надежди. Както признават някои от тогавашните активисти,  в първите години СДС печелеше избори не от своите членове, а даже въпреки тях, от ентусиазма на своите симпатизанти.

   Днес подобен ентусиазъм очевидно битува – макар и в едно-едничко село в Сливенско и това е Жельо войвода. Доказват го току-що отминалите избори.  Ето резултатът в трите тамошни секции: 171 секция – от 209 действителни гласа, 125 за СДС; 172 секция – от 410 действителни, 329 гласа за СДС; 173 секция – от 404 действителни гласа, 293 за СДС. На такъв успех партията не се е радвала на жълтите павета, но на̀ – радва се сред ка̀лищата на „Дребака“ (ромска махала в селото). Вече знаем коя е градската десница, но никой не ни беше казал за селската – а то очевидно има. Ето откъде ще избуи демокрацията. И да, няма кой да я спре – ще дойде и при нас...

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version