Страната ни обяви извънредно положение за месец

baraban.bg

Страната ни обяви извънредно положение за месец

www.pariteni.bg

Борисов обяви, че загубите за икономиката в резултат на короновируса ще са минимум 3 милиарда лева

 

   Народното събрание въведе извънредно положение в страната за един месец, считано от днес, заради разпространението на коронавируса.

   Решението беше взето с 201 гласа "за", и нито един "против" или "въздържал се". То влиза в сила за един месец – от 13 март до 13 април

   Премиерът Борисов благодари на депутатите: "Показваме на хората, че можем да преодоляваме не само противоречия, но и да мислим преди всичко за народа си, всеки от неговата възможност."

   Борисов, министрите от кабинета и шефът на Националния оперативен щаб за справяне с коронавируса професор Мутафчийски бяха в пленарната залата за гласуването.

   В началото на заседанието Мутафчийски обобщи ситуацията пред депутатите и подчерта, че всички държави в ЕС са станали жертва на епидемията. "Вече не се явяват единични случаи в България, а започва масово появяване. 11 лица от вчера регистрираните са свързани с първата двойка, приета в Пирогов. Имаме три гнезда на инфекции, които са независими едно от друго - Плевен, София, Габрово.... При подобни случаи в света се приемат доста драстични мерки...  В тази ситуация едва ли половинчати мерки могат да дадат резултат! Нуждая се от по-широки правомощия за решаване на множество въпроси, които се появяват в динамика".

   Премиерът благодари на медиците за усилията им в битката с коронавируса. Той подчерта, че е възможно да се помисли и за актуализация на бюджета.

   До решението на кабинета да предложи въвеждане на извънредното положение се стига след извънредно заседание късно снощи. То беше свикано, след като в България вече са установени общо 23 случая на заболели от коронавирус. Една жена на 66 години почина от болестта в София. Най-много са положителните проби в столицата. Вчера бяха потвърдени общо 16.

   "Обявяването на извънредно положение ще даде възможност да могат да се затварят училища, детски градини, университети, игрални зали, спортни мероприятия, конференции", подчерта премиерът. Той изрази надежда, че всички парламентарни групи в Народното събрание ще приемат предложението. "Единствено и само дисциплината и мобилизацията на нацията може да ни помогне в тази ситуация", категоричен е премиерът.

baraban.bg ©

Top Desktop version