„КОНГРЕСЪТ НА БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА“ възстанови паметника на Ботев в Одеса

baraban.bg

„КОНГРЕСЪТ НА БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА“ възстанови паметника на Ботев в Одеса

   Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ възстанови бюст-паметника на Христо Ботев, който беше откраднат преди няколко дни. Инцидентът с кражбата е станал на 30 юни 2020 година рано сутрин, при който двама граждани са успели да вземат бронзовия бюст заедно с гранитната плоча, на която е надписа на паметника. Сигнал за извършеното деяние е подаден от неравнодушни граждани, които са станали свидетели на този противозаконен акт.  Полицията в момента е задържала един от извършителите, а втория се издирва. В Приморския отдел на полицията в гр. Одеса е заведено дело.

   Паметникът на Христо Ботев в Одеса е издигнат през ноември  2009 година по инициатива и за сметка на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна". В проектирането и създаването на паметника са участвали гражданите на Одеса – скулптора Таисия Сулдина и архитекта Владимир Глазирин.

 

   Христо Ботев е част от историята на културното и историческо разнообразие на град Одеса. Той учи във Втора гимназия, след което работи като учител в Задунаевка и Измаил.

 Пресцентър

на Всеукраинската обществена организация

"Конгрес на българите в Украйна"

 

 

 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version