ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

baraban.bg

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

   Уважаеми сънародници,

   Честит Ден на бесарабските българи! Днес, на 29 октомври, ние отбелязваме ден на онези силни духом хора, които преди около два века напускат България, но България завинаги е останала и живее в сърцата им.

   Историята на бесарабските българи започва с масовото преселване на български семейства от различни краища на България и установяването им на територията на днешна Украйна и Молдова, където се създават десетки села и градове. В тези населени места се построяват църкви, а по-късно към тях се създават училища, и това говори за стремежа към духовно развитие на народа.

   Историческото училище на бесарабските българи е Болградската гимназия, която е възпитала редица обществени, политически, военни дейци и учени, сред които са  Александър Малинов, Олимпий Панов, Александър Теодоров-Балан, Иван Колев, Данаил Николаев, Димитър Агура и много други. Днес тези имена са познати на много от нас, защото те успяват да направят значителен принос за страната в периода на освобождението, съединението и обявяването на независимостта на България.

   В паметта на бесарабските българи живее и периодът, който преплетен с промяна на политически режими, потискане на права, забрана за използване на роден език, но нито една от многобройните трудности не е била способна да сломи силата на българския дух.

   Днес, след повече от два века, бесарабските българи пазят онази силна любов към България и пазят традиции, обичаи, култура и език, които се предават на следващите поколения. Борбата за съхранение на нашата самобитност не е по-малка от времето на нашите предци, но ние нямаме право да отстъпваме и сме длъжни да крепим българския дух, пренесен през векове. Нека бъдем здрави и нека има мир в нашите къщи и нека помним, че сме силни, защото сме българи.

С уважение,

Колективът на Всеукраинската обществена организация

„Конгрес на българите в Украйна

baraban.bg ©

Top Desktop version