Кой блокира границата?

baraban.bg

Кой блокира границата?

NABB   Имаше ли всъщност блокада на границата от гръцки фермери? Според Националната асоцияция на българския бизнес – не. В писмо до медиите, от асоциацията информират, че на 16.02.2010 г. са подали жалба до Главния прокурор на Република България срещу българските полицаи, които умишлено са възпрепятствали свободното преминаване през българо-гръцката граница на ГКПП Кулата-Промахон за периода след 19 януари 2010г.. по време на така наречената„гръцка блокада”, която е била формална.

   Върховната касационна прокуратура (вх.№3021/2010г.) е образувала проверка на 19.03.2010г., с оглед евентуално престъпление по чл.282 от Наказателния кодекс. Окръжна прокуратура – Благоевград (вх.№1445/2010) извършва проверката по компетентност.

   Националната асоциация на българския бизнес търси отговорност за причинените имуществени и неимуществени вреди, и пропуснати ползи на българските фирми, в размер на 65 000 000 евро. НАББ събира сигнали от потърпевши фирми и шофьори, които са били преки свидетели на обстоятелствата по провежданата формално „гръцка блокада”.

   И така какво иска да ни каже тази информация? Че новина номер 1 на България седмици наред в началото на тази година е била организирана от някого, по някакви причини, но в България, а не в Гърция? Живеем в държава, в която всичко е възможно. Все пак ще е хубаво да се повдигне малко завесата – ако ще и да е след дъжд качулка... Може пък този път да чуем нещо и от Главния прокурор.

   Ето и самата жалба до него, чието съдържание обяснява повече какво точно имат предвид представителите на бизнеса:

 

   Уважаеми г-н ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

 

   В качеството си на председател на Националната асоциация на българския бизнес, бях уведомен на 18.01.2010г. по телефона от търговци - членове на  Националната асоциация на българския бизнес (НАББ ), че не могат свободно да преминават границата с Република Гърция през ГКПП Кулата, тъй като  български полицаи присъстват непрекъснато  на българо-гръцката граница и не допускат преминаването на български тирове на гръцка територия. Мотивът, който са им съобщили, е наличието на стачка на фермерите в Република Гърция и блокада на българо-гръцката граница със селскостопански трактори от техни фермери.

   На 19.01.2010 НАББ взе решение да направи протестна блокада на ГКПП Кулата и Илинден на 01.02.2010г., за което официално уведоми председателя на Европейската комисия г-н Барозу, министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов и премиера на Република Гърция г-н Папандреу, за които факти прилагаме писмени материали. Нито една от сезираните институции не отговори писмено на нашето уведомление. Едва на 01.02.2010г. Областният управител на Благоевград Валери Смиленов даде писмен отказ за извършването на блокада или протест на границата от наша страна.

   В същото време на ГКПП Кулата- Промахон се образува колона от над 300 тира, които чакаха да влязат в Република Гърция, но не бяха допускани  да преминат  вътрешната граница между България и Гърция от българските полицаи.

   На 01.02.2010 в 15 часа, над 60 представители на бизнеса посетихме ГКПП Кулата и видяхме над 400 чакащи тира от българска страна  на границата и над 100 български полицаи. Попитахме ги, защо преминаването на тировете е преустановено на гръцка територия и те ни отговориха, че има блокада на гръцката граница от гръцки фермери. Над 30 човека решихме да посетим с личните си автомобили блокадата и да се уверим в наличието на пречки за свободно движение.  Комисар Титянов, в качеството си на директор на Областната дирекция на МВР - Благоевград, ни забрани да преминем през ГКПП Кулата и ни постави ограничение да влезем само осем човека с два автомобила. Преминахме през ГКПП Кулата, но не бяхме допуснати да влезем в Гърция от гръцките гранични полицаи, за което не ни бе издаден писмен отказ. На граничния пункт Промахон, установихме, че няма селскостопански машини (трактори)  по пътя, които да блокират транспортното трасе за  влизането в Гърция.

   На 4.02.2009г. подадохме сигнал до зам.министър на външните работи на Република България г-н Марин Райков, за това, че българска делегация от представители на НАББ не бе допусната на гръцка територия в нарушение на Кодекса на шенгенските граници, Регламент (ЕО) №562/2006 и ДИРЕКТИВА 2004/38/ЕО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА относно правото на гражданите на Съюза и на членовете на техните семейства да се движат и пребивават свободно на територията на държавите-членки.

   На 02.02.2010г. от 13 часа бяхме поканени на среща при Министър-председателя г-н Бойко Борисов, на която той заяви, че границата между България и Гърция не е официално затворена, но има блокада на гръцки фермери. Обеща, че до два часа ще води разговори с председателя на ЕК г-н Жозе Барозу по този въпрос и  ще му предаде, че ако до петък 05.02.2010г. не бъде преустановено възпрепятстването на свободното преминаване  на транспортни средства  през граничните пропускателни пунктове Кулата- Промахон, българската полиция няма да пречи на предприемачите да преминават, протестират или да я блокират.

   На 03.02.2010г. подадохме уведомление до министър-председателя Бойко Борисов, до министър-председателя на  РГърция Георгиос Папандреу и до Европейската комисия с председател Жозе Барозу, че  ако в срок до 05.02.2010г. не бъде отворена границата, българският бизнес съвместно с всички неправомерно задържани автомобили на границата от българските полицаи, ще навлязат официално на гръцка територия и ще започне разчистване на тракторите, които пречат за свободното предвижване. Съгласно европейските директиви  и регламенти и предвид това, че Гърция не е затворила официално границата си с България, автомобилите не могат да бъдат задържани от български и гръцки гранични полицаи.

   За наше съжаление, пропускане през границата не бе допуснато дори и на 05.02.2010г.

   На 06.02.2010г., информирани за нашето посещение на ГКПП Кулата-Промахон предварително, българските полицаи бяха пропуснали всички тирове от българска страна. При нашето пристигане в 15.30 часа установихме, че вече няма чакащи камиони и движението е свободно. Влязохме  в Гърция и не открихме нито един протестиращ фермер. Желая да отбележа, че при нито едно наше посещение не открихме нито една  гръцка организация, която да е поела отговорността за действията на гърцките фермери, към която да насочим иск за претърпени вреди и пропуснати ползи.

Български превозвачи ни уведомиха, че след нашето заминаване, границата отново е била затворена от българските полицаи, с мотив, че има блокада в Гърция.

   На 10.02.2010г. в 11 часа организирахме поредното официално посещение от представители на НАББ на границата, за което бяхме уведомили Европейска комисия – ръководителя на  представителство в България, г-жа Зинаида Златанова и г-жа Клара Мартинез Алберола, член на кабинета на председателя на Европейската комисия, която отговаря за правосъдието и вътрешния ред и блокадата на българо-гръцката граница. Също така бяха  уводомени и областния управител на Благоевград Валери Смиленов и зам.министъра на външните работи на РБ Марин Райков.

   При пристигането на място  на ГКПП  Кулата преброихме над 250 чакащи тира. Аз се качих в първия чакащ ТИР и потеглихме към границата. Веднага след това два джипа на Гранична полиция застанаха напречно на пътното платното и над сто униформени полицаи ни препречиха пътя.  Униформен български полицай без палка ни принуди да спрем и без да се легитимира  поиска проверка на документите на шофьора. Излязох от камиона и попитах за причината за спирането, но не получих отговор. Поисках от полицаите да се отдръпнат и да ни пропуснат до границата. След като продължиха да ни възпрепятстват, се свързах  с кабинета на зам.министър на външните работи г-н Марин Райков и докладвах, че правото на над 250 тира да преминат свободно през границата се ограничава от българската полиция. За наша изненада след пет минути полицаите освободиха пътя и колоната от чакащи тирове беше пропусната. В гръцка територия влязоха около 140 тира, а останалите останаха да чакат, докато не бяха пропуснати от страната на Гърция  на българска територия също около 140 тира.

   След около час и половина пропусквателния режим отново беше спрян. След разговор с Петър Руйков, началник на Гранична полиция в Петрич, бях уведомен, че причината за спирането е поредната блокада на гръцки фермери. Също така Руйков допълни, че има постоянна връзка с гръцките си колеги и всички пропускани автомобили от началото на блокадата досега са благодарение на договорка между двете гранични власти, а не благодарение на нашата намеса. 

   След това лично отидохме с представители на НАББ до ГКПП Промахон и се уверихме, че там няма никакви трактори, които да пречат на преминаването и няма никакви фермери или организация представляваща фермерите, които да блокират  транспортното трасе на вътрешна граница на Европейския съюз. Уведомих по телефона за това комисар Титянов, директор  на Областна дирекция на МВР Благоевград, който ясно и категорично ми заяви, че там има трактори, които пречат и затова не пропускат преминаването на тирове. 

   Държа да отбележа, че всяко едно действие от наша страна бе документирано с камери от представители на национални български медии. Всяко наше посещение на ГКПП Кулата бе в рамките на закона, въпреки това многократно бях заплашван от директора на ОД на МВР-Благоевград комисар Константин Титянов с арест, поради това, че създавам напрежение сред чакащите и изнервени шофьори.

 

   Уважаеми г-н ГЛАВЕН ПРОКУРОР, 

 

  Българските полицаи умишлено възпрепятстваха свободното преминаване на МПС през българо-гръцката граница, като не ми е известно до днес да е потърсено становище на прокуратурата на основание чл.145, ал.4 от ЗСВ.

   Предвид гореизложеното, моля на основание чл.138 т.4 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) да извършите всички действия в кръга на Вашата компетентност, с цел разкриване на обективната истина.

Моля на основание чл.145, ал.4 от ЗСВ да дадете задължителни писмени разпореждания на полицейските органи, с цел последните да не спират никакви моторни превозни средства при преминаването на българо-гръцката граница на ГКПП Кулата – Промахон, като вземете предвид това, че границата между Република България и Република Гърция не е официално затворена и единственото нещо, което може да спре движението на тирове са стотици фермери и трактори, които реално и противозаконно да блокират пътя след ГКПП Промахон. Моля да проведете разследване по случая и да бъде потърсена съответната наказателна отговорност на виновните длъжностни лица. Моля да бъдат разпитани пет свидетели, посочени от мен в потвърждения на моите гореизложени твърдения. Моля да бъда конституиран като частен обвинител в наказателния процес на основание чл.76 от НПК.

Моля на основание чл.84, ал.1 и 2 от НПК да бъда конституиран като граждански ищец в наказателния процес. Считам, че от деянието са претърпени имуществени и неимуществени вреди в размер на 35 000 000 (тридесет и пет милиона) евро.

   Извършеното деяние не е включено в кръга на така наречените форсмажорни обстоятелства и българските търговци носят договорна отговорност за забава и неизпълнение на доставките на стоките при изчакване на границата в размер на 30 000 000 (тридесет милиона) евро до днес.

Считам, че са нарушени разпоредбите на чл.7 от Конституцията на РБ.

 

Прилагам:

   Уведомление до Министър-Председател на Република Гърция, изпратено до Гръцкото Посолство с изх.№006/19.01.2010, изпратено с разписка №04131/21.01.2010г.; получено на 25.01.2010г. с обратна разписка;

   Уведомление до Министър-Предсетадел на Република България г-н Бойко Борисов с изх.№006/19.01.2010, изпратено с разписка №04132/21.01.2010г.; получено на 25.01.2010г. с обратна разписка;

   Жалба до зам.министър на Външните работи на Република България

   Уведомление до Министър-Председател на РБългария, Министър-Председател на РГърция,Председател на Европейската комисия с изх.№012/03.02.2010г.

  Сигнал до Председателя на Европейската комисия г-н Жозе Барозу  и до Председателя на Европейския парламент г-н Йежи Бузек с изх.№014/8.02.2010г.

   Покана за наблюдател до Европейската Комисия, г-жа Мартинез Алберола с изх.№016/9.02.2010г.

   Покана за наблюдател до Европейската Комисия, Ръководител представителство в България, г-жа Зинаида Златанова с Изх.№015/9.02.2010г.

 

 

С УВАЖЕНИЕ:

 

Светлозар НИКОЛОВ

Председател на Националната асоциация на българския бизнес

 

baraban.bg ©

Top Desktop version