Новото правителство на Република България

baraban.bg

Новото правителство на Република България

Бойко Борисов – министър председател

Роден е на 13 юни 1959 г. в Банкя. От 1985 г. до 1990 г. е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР. Защитава докторска дисертация на тема "Психофизическата подготовка на оперативния състав" и е доктор на педагогическите науки. През 1989 г. напуска системата на МВР и работи като охранител. През 1991 г. създава охранителната фирма "Ипон-1 ООД". С указ на президента е назначен за главен секретар на МВР на 1 септември 2001 г. На 14 септeмври 2005 г. подава рапорт до министъра на вътрешните работи Румен Петков за напускане и е освободен на 19 септември 2005 г. На 18 септември 2005 г. Инициативен комитет издига кандидатурата му за кмет на София на частичните местни избори на 29 октомври 2005 г. Избран е на втория тур. Преизбран е за нов мандат на местните избори на 28 октомври 2007 г.

Цветан Цветанов - вицепремиер и министър на вътрешните работи

Роден е на 8 април 1965 г. в София. Завършва Националната спортна академия и право в УНСС. От 1987 г. работи в системата на МВР. От 2001 г. до 14 септември 2005 г. е оперативен помощник на главния секретар на МВР Бойко Борисов и ръководител на сектор "Ръководство в МВР". След изборите за местни органи на властта през октомври 2005 г. е заместник-кмет на София по "Координация, контрол, обществен ред и сигурност". От 3 декември 2006 г. е председател на партия ГЕРБ.

Симеон Дянков – вицепремиер и министър на финансите

Роден е на 13 юли 1970 г. в София. Учи международни икономически отношения в УНСС, във Виена и в Берлин. През 1991 г. заминава за САЩ, където в университета "Питсбърг" защитава докторантура по международни търговски и финансови отношения. Доктор е по икономика от Мичиганския университет. От 1995 г. работи за Световната банка, където е главен икономист по финанси и частно дело. От пролетта на 2009 г. ръководи групата на Световната банка за антикризисни политики. Директор е на научен център в Харвард.

Трайчо Трайков - министър на икономиката, енергетиката и туризма

Роден е на 19 април 1970 г. През 1989 година завършва Английската гимназия, а през 1994 г. - Университет за национално и световно стопанство в София. Магистър Международни икономически отношения (три пъти лауреат на стипендията на фондация „Отворено общество" за студенти по икономика). Професионалният му опит е в областта на консултирането и мениджмънта. Прокурист на "ЕВН България Топлофикация" - ЕАД и на "ЕВН България Електроразпределение" - АД.

Росен Плевнелиев - министър на регионалното развитие и благоустройството

Роден е на 14 май 1964 г. в Гоце Делчев. Завършва ВМЕИ - София. През 1990 г. основава "Ирис Интернешънъл" - първата Българска строителна компания, която придобива сертификат ISO 9001. От 1991 до 1998 г. работи в Германия като съсобственик на строителна фирма, която става подизпълнител на германската "Lindner". От 1998 г. Плевнелиев е основател и управител на компаниите от групата "Lindner Bulgaria" ЕООД. Член е на Борда на директорите на КРИБ и управител на "Бизнес парк София".

Тотьо Младенов - министър на труда и социалната политика

Роден е на 19 юни 1964 г. във Враца. Завършва специалност "Водоснабдяване и канализация" във Висшия институт по архитектура и строителство. Специализирал е в САЩ, Германия, Франция, Белгия и др. в областта на осигуряването, квалификацията и преквалификацията. Бил е конфедерален секретар на КТ "Подкрепа"по информационната политика, по социалната политика, председател на Надзорния съвет на Националната служба по заетостта, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" към Министерството на труда и социалната политика. На местните избори на 4 ноември 2007 г. е избран за кмет на община Враца, издигнат от партия ГЕРБ.

Александър Цветков - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Роден е на 26 август 1967 г. в Плевен. Завършил е магистратури по "Международни икономически отношение" в УНСС и по "Транспортно строителство" във ВИАС. Бил е заместник-началник на управление в Главно управление "Пътища", началник на отдел в изпълнителна агенция "Пътища", директор на дирекция "Транспортна инфраструктура" в Столичната община. От септември 2008 г. е заместник-кмет на общината по транспорт и транспортни комуникации.

Румяна Желева - министър на външните работи

Родена е на 18 април 1969 г. Завършва "Социална педагогика" в СУ "Св. Кл. Охридски". От 2005 г. като научен сътрудник I степен работи в Института по социология при БАН. Защитава докторат по социология в Германия. От 2007 г. е гост-професор по European Studies в университета в Магдебург, Германия. На първите избори в България за членове на Европейския парламент е избрана за депутат, издигнат от партия ГЕРБ. На следващите избори за членове на Европейския парламент Желева отново е избрана за член на парламента.

Маргарита Попова - министър на правосъдието

Родена е на 15 май 1956 г. Завършва българска филология и право в СУ "Св. Климент Охридски". Кариерата й на прокурор започва през 1990 г. като младши прокурор на Пирдоп. През 1991 г. става районен прокурор на Своге. От 1996 г. до 16 юни 2004 г. ръководи Софийска окръжна прокуратура. След това продължава да работи като прокурор в Софийска окръжна прокуратура. През юни 2006 г. главният прокурор Борис Велчев я привлича в екипа си. На 21 септември 2006 г. със заповед на Борис Велчев е определена да изпълнява функциите на говорител на главния прокурор. През септември 2008 г. оглавява създаденото спецзвено във Върховната касационна прокуратура за борба със злоупотребите с пари от европейските фондове.

Йорданка Фандъкова - министър на образованието, младежта и науката

Родена е на 12 април 1962 г. в Самоков. Завършва руска филология в СУ "Св. Климент Охридски", специализира мениджмънт в образованието по проект на Министерството на образованието и науката в "Гьоте институт" и Културком такт - Австрия. От 1998 до 2005 г. е директор на 73-о СОУ с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик". От декември 2005 г. е заместник-кмет в Столична община по култура, образование, спорт и превенция на зависимости. От април 2009 г. е председател на сдружение "Граждани за европейско развитие на България".

Божидар Нанев - министър на здравеопазването

Роден е на 19 януари 1963 г. в Димитровград. Специалист е по обща, гръдна и детска хирургия. Работи в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Света Марина" - Варна. Хоноруван асистент по детска хирургия към Катедрата по обща и оперативна хирургия, анестезиология и интензивно лечение към Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна. От 2008 г. е председател на "Районна колегия на БЛС" - Варна, а от 10 януари 2009 г. е председател на Български лекарски съюз.

Вежди Рашидов - министър на културата

Роден е на 14 декември 1951 г. в Димитровград. Завършва Държавната художествена академия в София - специалност скулптура. През 1994 г., след 37 изложби в чужбина, открива първата си самостоятелна изложба в България. Вежди Рашидов е автор на идеята за паметник с ключа на София. Негова изработка са статуетките за призовете "Сирак Скитник" на Българското национално радио, "Златна роза" на фестивала на българския филм във Варна, приза "Полицай на годината" на Министерството на вътрешните работи. Обявен е за почетен гражданин на Армения, а в България - на Кърджали, Мадан и Дулово. Народен художник е на Турция. Бил е член на обществения Съвет по култура при президента Петър Стоянов, общински съветник в Столичния общински съвет от гражданско движение "Св. Георги Софийски", член на Съвета по духовно развитие към президента Георги Първанов.

Нона Караждова - министър на околната среда и водите

На 49 години. Била е директор на дирекция "Стратегия, евроинтеграция и международна дейност" в Министерството на околната среда по време на правителствата на Иван Костов и Симеон Сакскобургготски. Участвала е активно в преговорите с Европейски съюз по предприсъединителна глава "Околна среда". Работи в сферата на екологията като консултант.

Мирослав Найденов - министър на земеделието и храните

Роден е на 14 декември 1968 г. Завършва Института по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора. Специализирал е "Ветеринарна медицина" в Тракийски университет - Стара Загора и в Берн - Швейцария. През 2008 г. завършва курс по програмата за политически лидери в Държавния департамент - САЩ. Бил е директор на Районна ветеринарномедицинска служба – Враца, Главен секретар на Национална ветеринарномедицинска служба, директор на Общинско предприятие "Екоравновесие", председател на сдружение "Гилдия на частно практикуващите ветеринарни лекари във врачанска област", заместник-председател на сдружение "Българска асоциация на ветеринарните лекари за дребни животни".

Николай Младенов - министър на отбраната

Роден е на 5 май 1972 г. в София. Завършва "Международни отношения" в Университета за национално и световно стопанство и магистратура по "Международни отношения" в Кралския колеж - Лондон. Бил е програмен директор на фондация "Отворено общество" – София, програмен координатор в Социалния отдел за България на Световната банка, консултант на Световната банка, съветник към комисиите по отбрана и външна политика на Иракския парламент. На 12 март 2002 г. е избран за член на НИС на СДС. От 26 март 2002 г. до 22 февруари 2004 г. е говорител на партията, а от 22 февруари 2004 г. и заместник-председател на СДС. На 16 август 2005 г. подава оставка пред Националния съвет на партията. На първите за България избори за членове на Европейски парламент на 20 май 2007 г. Николай Младенов е избран за депутат от партия ГЕРБ.

Свилен Нейков - министър на физическото възпитание и спорта

Роден е на 14 декември 1964 г. във Варна. През 1990 г. завършва Националната спортна академия. Работи като главен асистент в Националната спортна академия. Многократен шампион на България и Балканите по гребане, финалист на Световните първенства през 1989 г. и 1990 г., студентски световен шампион на Универсиада 1989 г. в Дунсбург, Германия. Женен за олимпийската и световна шампионка Румяна Нейкова. Обявен е за треньор номер едно на България за 2008 година.

Божидар Димитров - министър без портфейл

Роден е на 3 декември 1945 г. в Созопол. През 1964 г. завършва механотехникум в Бургас. Получава сертификат и за моторист корабни двигатели II степен. Работи в "Океански риболов" като хладилен техник (1967-1970). Занимава се и с подводен спорт. Като леководолаз през 1962 г. става републикански шампион за мъже. През 1975 г. завършва "История" в Софийския университет "Климент Охридски". Проучва архивите на Ватикана. Директор е на Националния исторически музей. От 2002 г. е водещ на телевизионното предаване „Памет българска“ по Канал 1. Преди парламентарните избори през 2009 г. напуска БСП. На изборите е избран за народен представител от ГЕРБ.

baraban.bg ©

Top Desktop version