Те (народните ни избраници) идват!

baraban.bg

Те (народните ни избраници) идват!

borba  Всички знаехме, че изборите ще започнат от рано, но все си мислехме, че е рано борбата да се ожесточава. Да, ама не. Включително вътре в партиите (даже най вече там) си се вихри отдавна и жестоко. БСП са само поредния пример (след ГЕРБ, ДПС, „Атака”, ВМРО и пр.пр.)

 

    Депутатите от Коалиция за България и ДПС внасят писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, в което предлагат българските власти да поканят чуждестранни наблюдатели за предстоящите президентски и местни избори. Това обяви в парламента народният представител от Коалиция за България Янаки Стоилов. От левицата изразяват съмнения в способността и волята на управляващите от ГЕРБ да проведат демократични и честни избори. Стоилов изрази опасенията на Коалиция за България, че ще се развихри изборен туризъм. Безпрецедентно е и вътрешният министър да оглавява предизборния щаб на управляващата партия, подчертават социалистите.

   Целта на това действие може да е двупосочна, т.е. отсега да посочат виновника за бъдещата си загуба, че да могат после да викат „Ама ние нали ви казахме, че ще бъдат манипулирани” (не че има гаранция, че няма да са...). Дали ще признаят, че отнапред (и нарочно?) са подготвили бъдещата си загуба? Примерно с тези действия:

 

    Според публикация на в. „Труд", определени са евентуалните кандидатури на левицата в някои областни центрове в страната. Сред тях са тези на кметицата на Смолян Дора Янкова, кмета на Варна Кирил Йорданов, кмета на Пловдив Славчо Атанасов, на Георги Кадиев като кандидат кмет на София, на председателя на общинския съвет на партията Мартин Славов за Сливен и други, които отговарят на критериите за честност, некорумпираност, лоялност. Предполага се, че източниците на тези твърдения са от „Позитано” 20, още повече, че се допълва как председателят на БСП Сергей Станишев и президентът Георги Първанов (АБВ) да седнат на една маса и ще се разберат в кой град чий човек подкрепят червените редици.

 

   Преди месец областният лидер на БСП в Сливен Асен Гагаузов обяви идеята си за кандидат-кмет, който да бъде надпартиен и да се подкрепя от широк спектър партии и движения. Подобни тези били развити и на партиен пленум в сряда. Разбира се, Мартин Славов не отговаря на това изискване, но има свое лоби в централата на БСП. Не е ясно колко на критериите за надпартийност отговаря предложеният от Гагаузов Иван Славов, бивш кмет на Сливен от БСП и бивш депутат от Коалиция за България. Но дори той се вижда на старата гвардия не свой, както личи и от писмото, разпратено до медиите.

 

Уважаеми другари,

 

   С дълбоко възмущение и обида ви пиша това писмо. На 9. 03. 2011 г. се проведе пленум на ОС на БСП иницииран от др. Асен Гагаузов. За мое най-голямо учудване, др. Гагаузов, сплашвайки членовете на ОС на БСП, че Йордан Лечков  вече имал повече от 20 000 гласоподаватели, предложи кандидатът за кмет на Сливен от БСП да бъде непартийна фигура. Той сподели, че само надпартийна личност подкрепена и от други политически сили, е печеливша на предстоящите избори. Огорчението ми беше огромно, когато той беше подкрепен и от др. Андреев, д-р Алексиев, Злати Златев, Добри Добрев. Асен Гагаузов предложи като независим кандидат за кмет – Иван Славов. Гагаузов мотивира предложението си с това, че Иван Славов е успешен кандидат и е припознат сред другите политически сили. Също така, Иван Славов е най-честния и почтен човек, но е обиден на БСП и за това предпочита да се кандидатира като независим кандидат.

Първо – никога в историята на БСП кандидат за кмет не е бил друг кандидат, освен председателя на ОС на БСП. Второ – всеки член на БСП има право да бъде предложен за кандидат, но кандидатурата за кмет се утвърждава от Общинската партийна конференция.

   Всички тези действия на др. Гагаузов, говорят за една скрита война вътре в редиците на БСП и то точно сега, преди местните избори. Членовете на БСП знаят, че БСП е силна когато е единна и когато има партийна кандидатура, а не когато подкрепя независим кандидат, макар и член на БСП. БСП не може да се обезличава и маргинализира в името на някакво политическо съглашение с други политически сили, само за да се угодят нечии интереси.  Не трябва да се забравя, че др. Асен Гагаузов и Иван Славов цял живот са живели и градили кариера на гърба на БСП и е недопустимо те да разцепват партията точно сега. Затова Йордан Лечков ще спечели отново трети мандат, а БСП ще загуби за пореден път.

 

С уважение: Георги Камбуров,

секретар на ОПО - Център

 

   Щом работата е ясна, защо ли да трошим пари за избори...

 

БАРАБАН

baraban.bg ©

Top Desktop version