Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Ганчо Делев, който удари брадвата на ВиК,

сега смята да отреже и жиците на ЕВН

 

   Ганчо Делев – минен инженер, а понастоящем биокозевъд, както сам се определя, освен на всичко друго, с което се занимава, последните десет години е посветил и на една машина. От 2004-та насам е трупал информация, части от различни механични и електрически съоръжения, и с много труд ги е събрал в така наречения от него „ГрСД – Змей“. Внушителното на вид съоръжение посвещава на събратята си фермери, с идеята да ги освободи от високите разходи за електроенергия.

- Г-н Делев, какво наричате „ГрСД – Змей“.

- Абревиатурата ще рече генератор, регенериращ в синхронна динамика.

- Какво точно означава това?

 

- Замислил съм машината още след пенсионирането си. Почнах да пиша, да чертая, да търся консултации в техническите университети в София и Варна, както и в сливенския филиал на ТУ-София. В началото трудностите пред осъществяване на замисъла бяха огромни, но ги решавах една по една. Вече имам прототипа, който работи – засега според очакванията ми. Отделните части на машината съм купувал от различни места – трифазен генератор от военните, когато почнаха да съкращават армията; електромотор, разчетен на 7,5 киловата, за да може да завърти този генератор и „Московец“ – двигател за генератори с подобрения за военни цели, не 54 к.с., каквито са стандартните, а 74 коня. Всички тези възли са свързани според принципа за преобразуване на тока от прав в променлив и обратното, само че тук преобразувам кинетичната енергия в електрическа. Първоначалното запалване засега е с бензин, но мисля да го направя с газ, за по-евтино и екологично, а са приложими и батерии. Разединителна вилка предава въртенето от двигателя към генератора, където то достига 1 500 оборота. Генераторът всъщност черпи 7,5 киловата енергия, а произвежда напрежение от 20 киловата, което поддържа с помощта на система от маховици. Двигателят се изключва и генераторът остава да работи самостоятелно. За поддържане на оборотите са нужни и така наречените авии. Смятам да ползвам честотен инвентор (регулатор), който е доста скъп. Накрая има диоден блок, който да облекчава консуматорите. Все още има неща, които трябва да се подобрят. Но принципът е такъв, че всеки техник ще ме разбере.

   - Тоест, с първоначално само запалване и после загасяне на двигателя, машината продължава да произвежда ток?

   - Произвежда трифазен ток, от 380 до 400 волта, с 50 херца честота. Специално това съоръжение смятам да инсталирам в моята ферма. Но по принцип, към него биха могли да се прикачат доста битови консуматори. Такава машина облекчава монофазното ползване. Като се има предвид, че до 5 киловата са потребни за едно домакинство, към тая машина могат да се прикачат няколко. За едно само домакинство е потребна много по-малка такава машина, която ще бъде и по-евтина. А могат да се съдружат и няколко семейства.

- Колко струва Вашето съоръжение?

- Дотук съм вложил около 90 000 лв., но, разбира се, едно серийно производство ще поевтини машината.

- А срещате ли опоненти – защото, според обяснението, източникът на енергия тук (бензинов, газов или електрически) служи само за първоначално запалване – после се угася, а системата се самоподдържа – до колко време? Защото ако не кажем, че има някакво ограничение, работата отива към перпетуум мобиле...

- Имам опоненти. Но аз съм го преизчислявал два пъти – след като двигателят спре, имам остатък от енергия, достатъчна да произвеждам 20 киловата. Остава натрупана кинетична енергия. И машината може да работи докато не са загрели лагерите. Предвиждам след монтирането на място да прибавя акумулаторни батерии, захранвани от слънцето. Когато не стига напрежение, чрез честотен инвертор те ще помагат на генератора да поддържа 1 500 оборота.

- Разходът на гориво е само за първоначалното запалване... Ако горивото е бензин, колко ще е разходът?

- С един резервоар от 10 л смятам, че може да изкара година, при положение, че се налага примерно два пъти месечно да се дава старт наново, т.е. да се запалва за малко двигателя.

- Машина като Вашата работи ли вече някъде?

- Като се рових в Интернет, видях, че има такива разработки. Подобна машина е разработил Димитър Димитров от Стара Загора, с когото се свързах. Само че неговият модел е монофазен. Той даже смята, че може да се направи малка електроцентрала на същия принцип, която да захранва цяло село – нещо, което е много скъпо като инвестиция, но после се изплаща с евтиния ток.

   - Колко евтин?

   - За консуматора би бил поне десет пъти по-евтин от сегашната цена на електроенергията. След като инсталирам тази машина във фермата си, ще направя по-малка, за домакинството ми тук, в село Крушаре. Преди две години се „разведох“ с ВиК, смятам да се разделя и с ЕВН. Ударил съм сонда и с хидрофор се водоснабдявам, същото правят и двете ми съседни семейства. И други домакинства в Крушаре последваха моя пример. Водата е същата като на ВиК – тунджанска. Колкото до тока - трябват ми още два-три месеца, за да доокомплектовам машината си за фермата и с опита, който съм натрупал, почвам машина, с която да произвеждам електричество за домакинството си. Вече ми се обаждат хора, за да питат за нея.

   Съоръжението на Ганчо Делев демонстрира пригодността си засега чрез една електрическа крушка, но му предстоят, като на всяка сериозна машина, 72-часови проби. Създателят му, според присъщата си категоричност във всичко, което върши, е надписал надлежно възлите и отделните части на агрегата, за да е ясно за всеки техник какво да прави и как да обслужва машината, дори да я вижда за пръв път. Тя тежи около тон и има монтирана кантарна греда – за да бъде захваната от кран, натоварена и пренесена където трябва. В скоро време на нея ще се разчита да произведе ток на баира край Кермен, където инженерът отглежда козите си.

   - Смятате ли да патентовате тази разработка?

   - Мисля и за това, но то също изисква сериозна работа, много писане и чертане, за да представя труда си в подходящия вид. За това ще разчитам на помощта на специалисти от сливенския факултет на Техническия университет и на преподаватели от гимназията по електротехника. Но ме смущава малко фактът, че много комерсиални хора се интересуват от подобни разработки – особено зад граница. Тяхната идея е да спечелят, а не да помогнат.

   - Да произвеждате машината ли е мечтата Ви?

   - Не. Мечтая хората да станат независими от енергоснабдителни и водоснабдителни дружества.

   - Смятате ли го за възможно?

   - Необявеното съревнование между българското население е най-ефикасната форма на прогрес.

Ганчо Делев с удоволствие обяснява как през 2012-та отрязал тръбите на ВиК.

Разговора води Йорданка Раданчева

 

baraban.bg ©

Top Desktop version