„Банки – Стоп! Уважавайте ни!”

baraban.bg

„Банки – Стоп! Уважавайте ни!”

2clip_image002 

 

 

 

„Организация за обществена самозащита – ЕДНО” организира националната борба  срещу безобразното поведение на чуждестраните банки у нас. Чуждестраните банки провеждат политика на финансов геноцид спрямо българските граждани и фирми. В България те предлагат най-високите лихви по кредитите, най-високите лихви по депозитите и поставят българите в много тежко положение, докато в другите европейски страни е точно обратното. Тяхната политика доведе българската държава до фалит, с което се застрашава националната сигурност. България е в много тежка финансова криза, икономиката е в рецесия, безработицата расте, масово фалират фирми, но банките не признават, че техните клиенти са в затруднение и не постъпват към тях с уважение.

Чуждестранното банково лоби провежда политика на финансов геноцид спрямо българските граждани и фирми

Чуждестранните банки чрез масово отпускане на кредити с най-високия лихвен процент в цяла Европа до септември 2008 г., чрез едностранното увеличаване на лихвения процент, и поддържането му в размер, който е непосилен за плащане, провеждат политика на финансов геноцид спрямо българските граждани и фирми. Гражданите, поставени в невъзможност да изплащат кредита, получават тежки здравословни и психически проблеми, разделят се семейства. Фирмите стават неконкуретни спрямо своите колеги в другите европейски страни поради високите лихви и това ги довежда до невъзможност да изплащат кредита. Последиците са, че изпадат в неплатежоспособност, съкращават работни места, закриват дейности. Масовите фалити на фирми водят до огромен спад на постъпленията в бюджета, от което следва сериозно затрудняване на икономически и социални институции да изпълняват функциите си. Държавата изпада в неплатежоспособност и става силно зависима от чуждестранни финансови институции. Финасово слаба държава не може да осигури личната сигурност, свобода, здраве, достойнството на своите граждани.

Политиката на банките към клиентите по време на световна финансова криза от една година е следната: едностранно увеличаване на лихвата по кредита; едностранна промяна на условията по договора; изнудване на клиентите да предоставят допълнително обзепечение, с аргумент, че предоставеното се е обезценило; липса на облекчения за запазване платежеспособността на клиентите; денонощен телефонен терор от банкови служители; прехвърляне на кредити на фирми за събиране на задължения, които действат чрез заплахи. Нарушавайки основните потребителски принципи, като равнопоставеност и прозрачност, ежедневно се губи доверие в банковата система. Гражданите и фирмите се убеждават, че банките не уважават своите клиенти, не ги ценят и още повече искат да ги ограбват и унищожават. Тази тяхна политика се провежда спокойно и твърдо, защото банковата система се ползва от защитата на българската държава, а самите български граждани и фирми остават незащитени, в условията на тежка икономическа криза, която те не са очаквали и не са предполагали, че е възможно да настъпи.

Протести

Общественият натиск е единственото средство, с което може да се спаси българската държава от политиката на финансов геноцид, която се провежда от изключително силното банковото лоби. „Организация за обществена самозащита – ЕДНО” и Национална асоциация на българския бизнес са организирали 11 протестни подписки в цялата страна и са събрали 95 000 подписа срещу финансовия геноцид за период от седем месеца.

На 19 октомври стартираме втория етап на националната кампания „Банки – Стоп! Уважавайте ни!”. Всеки понеделник от 19 октомври, в продължение на един месец, от 12 до 13 часа, граждани и фирми в цялата страна ще стоят пред централите на банките, от които не са доволни. Тази кампания е подготовка за организиране на Национална блокада срещу банките, които извършват финансов геноцид спрямо българските граждани.

Диалог

Ние сме убедени, че не всички банки имат за цел да ограбят българските граждани. Готови сме да поставим началото на национално отговорен диалог с банките, които желят да запазят своите клиенти и да покажат готовност за намиране на общоприемливо решение.

Именно затова на 26 октомври в гр.София, от 15 часа, в прессклуба на БТА, каним представители на всички банки на кръгла маса, за да сключим споразумение с банките, които не желаят да провеждат политика на финансов геноцид спрямо българските граждани.

Очакваме от всяка банка до 26 октомври да ни изпрати информация относно облекченията, които предлага в момента на своите клиенти-кредитополучатели по вече сключени договори за кредитни карти; потребителски кредити с обезпечение, потребителски кредити без обезпечение; кредити за бизнес с обезпечение, кредити за бизнес без обезпечение. Другата информация, която бихме искали да получим е за промоционалните условия по депозити. На срещата ще очакваме всички банки да предложат нови по-добри облекчения, които да се доближават до тези в другите европейски страни в политиката им към вече сключените договори. Ние ще изложим нашето становище и ще уточним работна група, която да работи с всяка една банка за постигане сключване на споразумение с „Организация за обществена самозащита – Едно” относно кредитите на физически лица и „Национална асоциация на българския бизнес” относно бизнес кредитите.

На срещата са поканени българските евродепутати, представител на кабинета на комисаря на ЕС по въпросите на потребителя, представител на кабинета на комисаря на ЕС по въпросите на икономика и финанси, представител на американското посолство, представител на посолството на Великобритания, адвокати, икономисти.

Увеличаване на лобито, което иска силна регулация и прозрачност на банковата система

На 19 октомври в гр.София ще се проведе официална среща между „Националната асоциация на българския бизнес” и „Организация за обществена самозащита – ЕДНО” и гражданско експертно сдружение ГЛАС, с председател проф. Димитър Иванов от Лондон. На срещата ще бъдат представени и мотивирани исканията на граждани и фирми пред експертите.

Най-важните искания на българските граждани и фирми:

Лихвите по текущите кредити да паднат на 4%; да се предложи над две години гратисен период, като гратисната вноска да бъде според реалните възможности за плащане на балгарските граждани и фирми; банките да не пристъпват към предсрочна изискуемост на кредита и продажба на обезпеченията за период от две години, ако са предоставили исканите от нас облекчения на клиента и той изпълнява поетия ангажимент.

Светлозар Николов

Председател на Национална асоциация на българския бизнес и на Организация за обществена самозащита - ЕДНО

baraban.bg ©

Top Desktop version