In Memoriam Николай Султанов

baraban.bg

In Memoriam Николай Султанов

   Отиде си от Сливен и от нас Николай Султанов. С него ни напусна частица от сливенския дух. Той беше един от последните, които наистина милееха за града ни и искаха да опазят онова, което ни дава основание за гордост.

   Поклон пред паметта му!

 

НИКОЛАЙ СУЛТАНОВ 

(08.11.1935 Сливен – 22.01.2016 Сливен)

   Племенник на художника Добри Добрев, на писателя Стефан С. Султанов, братовчед на видния литературен критик Симеон Султанов и поета Дамян Дамянов. През 1953 г. завършва Сливенската мъжка гимназия „Добри Чинтулов”. Следва специална педагогика, след което учи скулптура.

    От 1960 до 1964 година работи в Перник като учител и художник. През 1964 година се връща в Сливен, създава Основно помощно училище „Д-р Власаки Шуманов” и е негов директор в продължение на 30 години. Повече от 18 години ръководи школата по изобразително изкуство в Детски комплекс /бивш Пионерски дом/. Съчетава служебната си работа с изследователската – един от първите сливенски педагози,  удостоен с І квалификационна степен. През 1994 година , след 36 години трудов стаж, излиза в пенсия и се отдава изцяло на художествено творчество. 

   От 1991 да 1995 година Николай Султанов е общински съветник и и председател на Постоянната комисия по образование, култура и вероизповедание. През този период са възстановени годишните наградите на Община Сливен - „Добри Чинтулов”, „Д-р Иван Селимински” и учредена ежегодна награда за стопански постижения „Добри Желязков”.  

   От 1996 до 2002 година е председател на Клуба на дейците на културата. Носител е на наградата на КДК за 2000 година. Член е на Съюза на българските художници – секция „Скулптура”. Член е и на  Съюза на независимите български писатели. Почетен гражданин на Сливен от 2006 година. 

   Николай Султанов има пет самостоятелни изложби и участия в други – повече от 40. Негови скулптури, паметници, мемориални плочи и декоративни пана могат да се видят в Сливен, Карнобат, Бургас, София и др.

   Поклонението ще се извърши на 26.01.2016 г. от 11.00 ч. до 12.30 часа в зала „Май”, а погребението ще бъде от 13.00 часа на Новоселските гробища.  

   Поклон пред паметта му!

 

                                                                                                     Община Сливен

 

baraban.bg ©

Top Desktop version