Спомен за Ирина Тошева

baraban.bg

Спомен за Ирина Тошева

 

    Преди 80 години – на  22 септември 1940 г.  – се ражда Ирина Тошева, една светла личност сред дейците на просветата от недалечното ни минало.

   Тя е родена в Сливен. Завършва българска филология в Софийския университет ,,Свети Климент Охридски” с отличен успех. Четиринадесет години е учителка по български език и литература  в гимназия ,,Добри Чинтулов”. Авторка е на програма за факултативното изучаване на теория на литературата, която, докато учителства, прилага в практиката си. Три години е инспектор по български език и литература в отдел ,,Просвета“ към Окръжния народен съвет в Сливен. През периода 1981-1987 г. е директор на гимназия ,,Добри Чинтулов” и успешно съчетава административна, педагогическа и научна дейност. Поставя началото на дългогодишно сътрудничество със Софийския университет ,,Свети Климент Охридски“ и с ВТУ ,,Св.св.Кирил и Методий“. Ирина Тошева е делегатка на първия конгрес на народната просвета, открит на 12 май 1980 г. 

   Немалко са изпитанията пред нея като ръководител – като бурята от 8 януари 1981 г. например, когато сливенският вятър със скорост 150 км/ч. отнася част от покрива на гимназията, изпочупва врати и прозорци и налага удължаване на зимната ваканция. Много са обаче и поводите за гордост – в гимназията се провеждат амбициозни форуми като научно-теоретични конференции, гостуват известни личности, ученици печелят награди от различни конкурси и състезания.

   През 1982/1983 г. Ирина Тошева е на едногодишна специализация по литература в Софийския университет. След успешното ѝ завършване, от 1987 г. е заместник-директор на Базата за подготовка на чуждестранни кадри в местността „Качулка“. От 1990 г. е заместник-директор на Детско селище ,,Качулка“ и директор на Социалното учебно професионално заведение, структурна единица в селището. Разработва проект за учебно-професионалната структура на училището, като въвежда нови четири професии, три от които са вписани за първи път в номенклатурата на професиите в страната. Защитава проект за финансиране на учебното заведение от холандски дарители, за изграждането на база за професионалната подготовка на учениците.

   Ирина Тошева е сътрудник на сдружение ,,Мати Болгария” в Сливен от създаването му. Като потомка на стар сливенски род, тя работи активно за съхраняването и популяризирането на родовата памет на града. Нейни статии са печатани в местни издания. Тя активно се включва в организирането на традиционните срещи на старите сливенски родове. По предложение на сдружението, през 2001 г. ѝ е връчена наградата ,,Аргира Жечкова”.

   През 1999 г. Ирина Тошева става член на Организационния комитет в Сливен за националното честване на 200-годишнината от рождението на Александър Сергеевич Пушкин. Наградена е с благодарствена грамота от Националния комитет за честването.

    Отиде си от този свят самотна, но с чувство за изпълнен дълг.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  На снимките:

1. Портрет на Ирина Тошева от годините ѝ на учителствуване.

2. Ирина Тошева със своите ученици от Випуск 77 на Гимназия „Добри Чинтулов”.

   В спомена са използвани данни от сборника „Доколкото знаем за тях“ (2), съставен от Иван Иванов и Цвета Башева.

baraban.bg ©

Top Desktop version