Скатов загина нависоко

baraban.bg

Скатов загина нависоко

 

   Сливенският височинен алпинист и планинар Атанас Скатов загина по-рано днес, 5 февруари,  след падане под връх К2 (8611 м) в планината Каракорум в Пакистан. Неговата цел беше да го изкачи при зимни условия.

   Атанас Скатов е роден на 11 март 1978 г. в Сливен. Завършва Професионална гимназия по електротехника и електроника „Мария Кюри” в родния си град, след което и Аграрния университет в Пловдив, откъдето излиза с диплома за инженер – агроном по растителна защита. Има и докторат от Хумболтовия университет в Берлин. Работи като научен сътрудник в България и Германия, преподава известно време в София, работи като мениджър в частния сектор в България и Германия.

   До 2012 г. Скатов не се е занимавал с физическа активност. През тази година коренно променя живота си, като преустановява приемането на животинска храна, минава на вегански режим и започва всекидневно да спортува. Това той прави с мисията да убеди човечеството, че ограничаването приема на животинска храна ще се отрази благотворно на планетата, без да навреди на човека.

   За последните 7 години Атанас Скатов участва в 20 експедиции по света, като успешно изкачва 17 върха, 10 от които са с с височина над 8000 метра. Това е не само национално, но и световно постижение, дори и без да се вземе предвид режима му на хранене.

   Освен алпинист, Атанас Скатов беше мотивационен лектор – изнасяше лекции и провеждаше семинари свързани с личностното развитие и силата на човешкия дух, както в страната, така и в чужбина. Успя да напише и издаде седем книги, плюс една електронна и DVD, свързани с неговите високопланински експедиции.

   Атанас Скатов е почетен гражданин на Сливен, носител на златен почетен знак на кмета на град Варна, многократно е обявяван за спортист на месеца на регионално и национално ниво, носител е на наградите „Сребърен сокол“ и „Златна България“ на пресклуб „България“ и на други награди. Обявен е за Зелена личност на България за 2019 г. на b2b Media. 

   Скатов разбираше душата на планината и никога не казваше „Ще я покоря“, казваше „Дано ме допусне“. Духът му тръгна нагоре отвисоко, така че той ще ги стигне тия метри...

БАРАБАН

baraban.bg ©

Top Desktop version