Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Гласът народен ... чрез ГД ДНЕС

Спокойствие в тенджера под налягане vakanciq

   Трудно е да нарушиш спокойствието си. Много трудно и болезнено. Все едно някой ти дърпа чергата. Наднича в семейния уют. Заглежда жена ти. Сварва те бос и гол. Неприятно. Нещо подобно е и извънредното заседание за бюджета по настоятелство от ГЕРБ. Неприятно, подло гнусно е да си стегнеш багажа при тази жега. Но отговорно. Все се бием в гърдите, че се променяме, че имаме ново амплоа – на отговорни, мъдри хора, политици, държавници. И при всеки жест излиза, че това е спукан мехур, балон, който се развява само в критични ситуации, в момент на слабост и преди избори. Не вярвам промяната да се загнезди отведнъж в сърцата на тези, които ни представляват. Каквото обществото, такива и ние.

   Всеки гледа да изклинчи. Законът пише ясно и точно какво се прави, как, кога. Вземе ли се на ръка, оттам проблемите не секват. Започват. Може ли малко по-така, а иначе къде може да се отворят вратите на безбрежната част от беззаконието. Навсякъде пише – и по преса и по министерства. Спазват законите и правовия ред! Звучи като нарисувано филмче. Героите се замерят с какво ли не. Чак до посиняване. Агресивна действителност.

   Председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви, че ще спази желанието на депутатите от ГЕРБ и ще свика извънредно заседание на парламента още през следващата седмица. Защо бяха всичките увъртания, след като има вето и то трябва час по-скоро да се разгледа? Не са ли това законите? Това са. Щом има удари под кръста, то означава, че трябва да се взимат решения. Не може хем да си на почивка, хем държавата на автопилот и да говориш за протакане на процесите. Знаем за тоталното разделение на обществото на тези и онези. Не знам към кои съм, но все пак искам да има бюджет и пари в хазната. Защото печатницата на пари няма да ни спаси. Този път. А и обратното. Да имаш колкото за коричка хляб.

   Преди ден от ГЕРБ внесоха искане, подкрепено от 77 депутати, за прекъсване на ваканцията заради президентското вето върху актуализацията на бюджета. Миков поиска от лидерите на четирите парламентарно представените партии "да го уведомят във възможно най-кратки срокове кой от следващите дни би бил най-подходящ и удобен от тяхна гледна точка за провеждане на заседанието". Веднага цъфна предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който изпрати писмо до Михаил Миков, с което настоява извънредното заседание на Народното събрание да се проведе не по-късно от 11 или 12 август. Бърза се не защото ГЕРБ се засилиха да работят. Просто политическото говорене трябва да подгрее публиката. Идва есен, корабът трябва да се поклаща. Спокойствието по улицата е смущаващо. Напразен ход, който само ще задълбочи политическата криза. Но ролята на опозиция е трудна и донякъде скучна. Само бързината и точните решения могат да станат коректив. Дали управляващите не са на екзотични острови? Това също е въпрос за разискване. На фона на оголялото общество. След случилото се в мина „Ораново” и къде ли не.

   "Предвид създалото се напрежение, считаме, че парламентът трябва да отговори на обществения интерес, което може да стане единствено чрез незабавното свикване на извънредно заседание на Народното събрание", пише Борисов до председателя на парламента.

   Неговите предположения за нагнетяване бяха шумно прокламирани по медиите. ”Ако Волен Сидеров не влезе с ”Атака” и ГЕРБ не гласува, няма как да мине актуализацията на бюджета и ще падне правителството. ”Атака” е това, което крепи БСП и ДПС на власт. Да се съберат утре, да приключат с ветото и толкоз. Само че не могат да се съберат. Те не са в България. Тези, които са пред „Евксиноград” си мислят, че там почиват. Те са извън България, по чужбина, по екзотиките са те, затова трудно ще ги съберат сега – това им е проблемът. А там трябва да са 121 депутати. И тук „Атака” няма как да избяга от мнението, че Волен Сидеров е патерицата на ДПС и БСП, няма как. Защото, ако не влезе в парламента и ние не влезем, няма как да мине, пада правителството”. Сложни сметки. Сигурен съм, че са без кръчмар. Дано! Силно се надявам да не греша. Напоследък стават големи фалове.

   Лято е. Колко хубаво е да си някъде, където да не те виждат злобните очи на електората. Този, който отдавна не е намирал сили и пари да отиде на жадувана ваканция. Няма правда, нали?

Владислав Прелезов

baraban.bg ©

Top Desktop version