Домашна нарколаборатория иззеха полицаи в Сливен

baraban.bg

Домашна нарколаборатория иззеха полицаи в Сливен

Picture_010

   Домашна нарколаборатория откриха и иззеха служителите от сектор “Противодействие на организираната и тежката престъпност” на Областната дирекция на МВР в Сливен. Операцията е извършена в петък сутринта, но по случая все още се работи, уточни директорът, комисар Чавдар Божурски.  Тя е започнала в  23.00 ч. на 1 октомври, когато в района на бензиностанция “Геомекс” в индустриалната зона, са задържани 32-годишният Д.Д. и 22-годишният С.С. и двамата от Сливен, които са се предвижвали с лек автомобил “Ситроен”. При претърсване в автомобила и по-сетне в семейната къща на 32-годишния мъж, който е криминално проявен, с условни присъди за кражби и разпространение на наркотици, са открити и иззети прекурсори, материали и оборудване (газов котлон, съдове от йенско стъкло и др.), служещи за производство на синтетичен наркотик “пико”, две електронни везни и 8 полиетиленови пликчета канабис с общо тегло 100 гр. Лабораторията е мобилна, но в момента на претърсването е била в мазето на жилището, намиращо се на ул.”Жельо войвода” № 37, въпреки острата характерна миризма на ацетон и киселини, която се отделя при работа.

 

Химичният процес трае от 4 до 6 ч., в зависимост от приготвяното количество наркотик, уточниха полицаите. Технологията тепърва ще се уточнява, казаха те, но т.н. прекурсори – изходните суровини, от които се получава наркотикът, са няколко лекарствени вещества, достъпни на пазара. Акцията е извършена след няколкомесечни наблюдения на група лица, допълни комисар Божурски. Произвежданият в лабораторията наркотик е бил предназначен за Сливенския регион. Един грам от него на пазара струва 50 лв. и е достатъчен за около 20 дози от прахообразното вещество. Такава лаборатория, както се разбира, може да се настани във всяка кухничка, стига да нямате придирчиви към миризми съседи, но тепърва ще се разбере дали с разкриването на тази, на сливенския пазар ще се усети дефицит на синтетични наркотици.

   Двамата мъже – собственикът и по-младият, чието участие в престъплението тепърва ще се изяснява, са задържани за 72 часа, а по случая е образувано досъдебно производство № 21, за държане с цел разпространение на марихуана и държане на материали и прекурсори за производство на пико. Мярката изтича днес и предстои съдът да гледа предложение за постоянна мярка „Задържане под стража” за единия от задържаните.

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version