Данък "Сгради" скочи двойно в Сливен

baraban.bg

Данък "Сгради" скочи двойно в Сливен

    Нов рекорд в размера на данък „Сгради” за страната поставиха в Сливен. От днес там ще плащат 3,2 промила върху недвижимото имущество. „За” двойния скок гласуваха мнозинството общински съветници.

   До спорната мярка се стигна заради тежкото финансово състояние на общината, според кмета Стефан Радев (ГЕРБ), Община Сливен дължи 140 милиона по договори и още 40-от просрочени задължения. Той каза, че няма нито време, нито пари за да предприеме други действия.

   Споровете се пренесоха и пред общинския съвет където имаше протест. Протестиращите се събраха под звуците на революционна музика час преди началото на сесията. Част от общински съветници подкрепиха протестиращите и дадоха пример, че в градове като София и Бургас данък сгради е по-нисък.

   Кметът на Сливен, който е вносител на предложението твърди, че почти фалиралата община няма друг път: "Такса „Битови отпадъци” е много ниска, просто нямаме време технологично да подготвим увеличаване на такса „Битови отпадъци”, затова вдигаме данъка на недвижимите имоти".

   "Аз мисля, че това няма да може да бъде понесено от хората, защото и сега имаме висока несъбираемост от 30% годишно", коментира общинският съветник Мариета Петкова.

   Протестиращите бяха допуснати в залата, но това не промени резултата. Споровете продължиха час. Кметът беше запитан колко плаща. "О, не мога да цитирам, просто отивам и плащам каквото имам, дори не съм проверявал колко плащам за моите апартаменти”, отговори той.

   Освен 100% увеличение на данъка за жилищни сгради, този за нежилищни имоти скочи с близо 80%

   За баланс веднага след като гласуваха 100% увеличение на данък сгради, общинските съветници приеха тяхното възнаграждение вече да бъде в размер на минималната работна заплата. Досега всеки от тях получаваше над 1000 лева.

bTV новините

baraban.bg ©

Top Desktop version