Ще се иска преразглеждане на здравната карта за Сливенска област

baraban.bg

Ще се иска преразглеждане на здравната карта за Сливенска област

   Да се преразгледа проекта за здравна карта на Сливенска област, предложен от Министерството на здравеопазването, искат всички заинтересовани страни. Българският лекарски съюз в Сливен вече изпрати декларация до инстанциите, които имат отношение към проблема, писма до Националното сдружение на общините и РЗИ срещу предложенията за промяна е отправил кметът на Община Сливен Стефан Радев, категорично против са от най-голямото лечебно заведение – областната болница „Д-р Иван Селимински“ и от пациентските организации. На организираната днес пресконференция по темата отсъства само представител на областната администрация, след като именно Областната комисия по здравеопазване под председателството на областния управител следва да защити интересите на жителите на областта пред Националната комисия, която работи към Министъра на здравеопазването.

   Според проекта, болничните легла в Област Сливен от 1 012 ще трябва да останат 874, т.е. със 138 по-малко ( което донякъде е оправдано предвид факта, че населението в областта намалява непрекъснато). По-лошото е, че картата предвижда намаляване нивото на компетентност, т.е. леглата се трансформират от по-високото ниво на компетентност (III ниво) в по ниските (II и I), което означава, че болницата се лишава от възможността да извършва лечение, изискващо по-сложни операции и процедури (те няма да бъдат заплащани от Здравната каса), което пък би прогонило лекарите-специалисти. По-малко легла ще има в тежки и важни за Сливен направления като акушер-гинекология, неонатология, инфекциозни болести, кардиология. Ще бъде закрито отделението на областната болница в Котел.

   Председателят на БЛС – Сливен д-р Богдан Сотиров даде пример с отделението за съдова хирургия в МБАЛ „Хаджи Димитър", което е с 10 легла, но миналата година е нямало съдов хирург. След като не е отчетена пълняемост на леглата, сега картата предвижда 1 легло в отделението, макар вече в болницата да работят двама съдови хирурзи. В Инфекциозното отделение на областната болница пък от 40 легла с II ниво компетентност, се оставят 2 легла, т.е. ако има трети ухапан от кърлеж, примерно, или с чернодробно заболяване, той ще трябва да си плати (извън това, което и сега пациентите доплащат и което е близо 50% от стойността на лечението). Отделно, че с по-ниското ниво на компетентност болниците нямат право да обучават млади специалисти.

   Шефът на БЛС в Сливен се обяви и срещу разкриването на нови болници в Сливенско. В момента в Сливен се строи голяма болница и ако тя е по-добре оборудвана с медицинска апаратура, Здравноосигурителната каса може да разпредели малкото легла към нея, което да доведе до фалит на сега съществуващите болници.

   Преразглеждане на здравната карта и запазване на сегашния брой и ниво на болничните легла, изискват интересите на гражданите в Сливенско (или поне по-малко намаляване на леглата при запазване нивото на компетентност). Да видим какво ще постигнат мотивираните възражения на областните и общинските институции.

   И да – има една добра новина: Психиатричното отделение към Областната болница запазва броя на леглата си и нивото си на компетентност...

baraban.bg ©

Top Desktop version