Ана, чиновниците и съдът...

baraban.bg

Ана, чиновниците и съдът...

   Апартаментгейт, Цветановгейт, Ангелкова обикаля плажове, джипки в пясъка – интересът на българина скача от скандал на скандал, битието му е като на римлянина в разпадащата се империя: хляб и зрелища. Зрелищата ясно кой ги осигурява, а хлябът – големите търговски вериги, които изнасят от България толкова приходи, колкото Бащицата „Европейски съюз“ няма да ни върне, ако ще да просъществува още сто години. Европейският съюз се грижи за своите производители, защитава ги от природни бедствия, от конкуренция, от болести по селскостопанските животни. И затова е добре да има един санитарен кордон по границите му, в който да не се мярка жива душа – като гарант за зарази, които биха дошли отвън. За Европейския съюз 50-60 км санитарен пояс по протежение на турската граница е много желателен, а България, както многократно ни напомня нашият премиер, има късмета да е особено важна, т.е. външна граница на този съюз. 

   Та, в Шарково вече са поставили паметна плоча на масово унищожените  миналата година овце. Над 800 животни бяха изклани само във фермата на едно от семействата. Но и досега никой не е представил доказателства, че е имало чума по преживните животни. Доказателства че не е имало, продължава да представя единствената фермерка, която има̀ куража да не допусне ефтанизаторите до овцете си – Ана Петрова от Болярово. Днес в Административния съд в Сливен за пореден път се гледа делото, водено от нея срещу директора на Областна дирекция по безопасност на храните в Ямбол, който юридически е заличил като животновъден обект стопанството, на което Ана е управител, на основание на това, че не е допуснала негов представител, пристигнал във фермата нелигитимно и без официална заповед, неясно с каква цел – да взема проби или да унищожава животни. Адвокатите на собственика на фермата предоставиха достатъчно доказателства, че от овцете не са взети задължителните две проби, че единствената проба не е съхранявана и транспортирана надеждно, че директорът на ямболската агенция по безопасност на храните преди да издаде каквато ѝ да е заповед за фермата, управлявана от Ани, е уведомил международна агенция, че 203 овце са вече избити... т.е. отчел се е човекът. А междувременно овцете, които отдавна следваше да са патаксали от чума, са родили живи и здрави агънца, че и по две.

   БАБХ (Българската агенция по безопасност на храните) имаше своите двама представители на делото, които онагледиха, че удобството да си държавен чиновник, понякога има и неудобни страни.

   Нейсе, чакаме Сливенският административен съд да се произнесе в законовия едномесечен срок.

  

baraban.bg ©

Top Desktop version