Неделно: Какво се случва в Сливенската митрополия

baraban.bg

Неделно: Какво се случва в Сливенската митрополия

От https://slivensega.wordpress.com/

   Отец Силвестър Янакиев съобщи, че е разкрил опит за скандално прехвърляне на 4000 декара църковни земи край Бургас на частна фирма. Според него земите са собственост на Сливенската митрополия. Той и брат му, о. Евгений, който е протосингел на Сливенска епархия, още през януари са разбрали за подготвения договор. О. Силвестър обвинява секретаря на митрополията Вълкан Янев в неправомерни действия в ущърб на епархията. Свещеникът е провел разговори по този случай с ДАНС и местните подразделения на ГДБОП в града под Сините камъни, научи „Сливен ДНЕС и УТРЕ“.

   Въпросните земи се намирали на различни места край Бургас. О. Силвестър е започнал битката да не бъдат прехвърлени безплатно на частната фирма. В хода на разследванията си той се е натоварил емоционално. Дори е бил приет в болница със сърдечни проблеми, както първи писа вестник „Сливен ДНЕС и УТРЕ“ в хартиеното си и онлайн издание. Припомняме, че уважаваният в цялата епархия свещеник, който е и неин духовен надзорник, публикува във Фейсбук диагнозата си: високо кръвно и аритмия, както и снимки от болничната стая. „Вълкан трябва да си ходи, за да може да се случи нещо хубаво в тази епархия! Иначе гафът с КТБ, където Сливенска митрополия загуби над един милион лева, ще ви се стори като детска игра“, написа той.

   Коментар от Вълкан Янев засега няма. Той е излязъл в отпуск, след като избухна скандала.  Макар отдавна да е навършил пенсионна възраст, продължава да е секретар на Сливенска митрополия и да определя какво да става в нея. Независимо, че не е член на епархийския съвет.

   Източници от митрополията споделиха, че се оправдал за скандала пред владиката Иоаникий, който, незнайно защо, все още му има такова доверие, че „Станимир /както е рожденото име на о. Силвестър – б. р./ иска да ме махне, за да стане той секретар. Затова ме атакува!“

   Вълкан Янев е на този пост от петдесет години, още от времето на предишния Сливенски владика и член на английска масонска ложа – Никодим. Дядо Иоаникий е избран на 23 март 1980 г., на 13 април 1980 г. е утвърден канонически и на 20 април е интронизиран като Сливенски митрополит.

 

baraban.bg ©

Top Desktop version