Какво отговаря на обвиненията Вълкан Янев:

baraban.bg

Какво отговаря на обвиненията Вълкан Янев:

От dveri.bg  

   Известният сливенски свещеник о. Силвестър Янакиев съобщи в социалните мрежи и местната преса, че е разкрил опит за скандално прехвърляне на четири хиляди декара църковни земи край Бургас на частна фирма. Според него земите са собственост на Сливенската митрополия и той още през януари е разбрал за подготвения договор. Свещеникът обвинява секретаря на митрополията Вълкан Янев в неправомерни действия в ущърб на епархията. О. Янакиев казва пред в-к „Искра“, че е провел разговори по този случай с ДАНС и местните подразделения на ГДБОП в Сливен.

  Въпросните земи се намирали на различни места край Бургас, съобщава о. Силвестър. Той е започнал битката да не бъдат прехвърлени безплатно на частната фирма. В хода на разследванията си той се е натоварил емоционално и дори е бил приет в болница със сърдечни проблеми. Свещеникът публикува в социалните мрежи и диагнозата си: високо кръвно и аритмия, както и снимки от болничната стая. В заключение той обобщава: „Вълкан трябва да си ходи, за да може да се случи нещо хубаво в тази епархия! Иначе гафът с КТБ, където Сливенска митрополия загуби над един милион лева, ще ви се стори като детска игра“. 

   Секретарят на Сливенска митрополия Вълкан Янев коментира за Двери, че о. Силвестър преследвал свои цели с тези „разследвания“. Договорът, за който той говори, бил от 2005 г. и казусът бил много сложен. Г-н Янев отхвърля всички обвинения, че имал изгода от сделката. Секретарят каза, че преди петнадесет години софийска фирма е подписала само предварителен договор с о. Борис Беров, тогава архиерейски наместник в Бургас, за придобиването на земи около морето с условието 55% от тях да останат за Сливенска митрополия, а 45% – за фирмата, която щяла да поеме всички разходи по узаконяването на сделката. Въпросът обаче със статута на тези земи бил сложен и нееднозначен, обясни г-н Янев. Това били имоти на манастира, разположен на остров „Св. Атанстасия“, и са били владение на Вселенска патриаршия (манастирът днес е туристическа атракция, собственост на община Бургас, като властта упорито отказва да го прехвърли на Сливенска митрополия, бел. ред.). Това е сложен юридически казус, по който Епархийският съвет нямало как да се договори с фирмата. Освен това, Уставът на БПЦ с поправките от 2009 г. не позволява църквата вече да сключва подобни сделки. 

   Също така, секретарят на Сливенска митрополия заявява, че той няма правомощия да взима решения от името на епархията. „Аз не съм член на Епархийския съвет, който е упълномощен да се занимава с тези въпроси, заяви г-н Янев. И последната дума има митрополит Йоаникий, а той не взима прибързани решения“, каза той. 

   Вълкан Янев, който сега е в отпуска извън града, каза, че при завръщането си на работа ще се консултира с митрополита и Епархийския съвет и при необходимост ще излязат с официално становище. Секретарят подозира, че о. Силвестър е използвал липсата му от града, за да създаде скандал. 

   Г-н Янев коментира и призива на свещеника да бъде сменен секретарят на митрополията: „Аз съм на този пост от петдесет години и съм работил неуморно за благото на Църквата – каза той. – Още през 1981 г. използвах специално постановление на тогавашната комунистическа власт, за да уредя имотите на епархията в градовете и снабдих 99% от храмовете от епархията с нотариални актове“. През 90-те години на миналия век възстановил над 90% от земеделските земи на епархията и тя днес разполага с повече от десет хиляди декара. А земите край Бургас, за които говори о. Силвестър, всъщност никога не са принадлежали на Сливенска епархия, каза Вълкан Янев. Той се връща в Сливен след 15 юли, след което може да се очаква официално съобщение по случая.

 

baraban.bg ©

Top Desktop version