Една пета от данъка на физическите лица искат общините

baraban.bg

Една пета от данъка на физическите лица искат общините

ketove

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   2-та процента от общо 10-те на плоския данък, плащан по Закона за данъците върху доходите на физическите лица да остава в общините, искат от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Другото по-важно искане на кметовете е за следващата бюджетна година да отпадне 5-процентното съфинансиране, което се изисква от общините при кандидатстването им за средства по оперативни програми на Европейския съюз. Това обяви председателят на сдружението и кмет на Смолян Дора Янкова, подкрепена от колегите си.

   Управителният съвет на НСОРБ провежда заседание на 18 и 19 ноември в разширен състав, в залата на новия хотел „Спорт палас” на сливенския кмет Йордан Лечков. Участват около 50 души - кметове на областни градове, председатели на общински съвети, секретари на общини, членове на комитети по наблюдение на европейските структурни фондове, НПО.

Участниците в заседанието обявиха, че не желаят по-големи данъци за българския данъкоплатец в условията на криза, искат преструктуриране на данъчната схема. Ако 2% от плоския данък се трансформира в местен, това ще даде около 400 млн. допълнително на общините, а с това и стабилност в приходната част на общинските бюджети. А ако държавата поеме 5-процентното съфинансиране, което сега се иска от общините при кандидатстването за европейски пари, в общинските бюджети ще останат допълнително 250 млн. лв. Ако сегашният механизъм остане, европейските средства просто няма да бъдат усвоени, обосноваха искането си кметовете. Те ще искат най-напред среща с министър-председателя Бойко Борисов, от когото се надяват на разбиране, защото идеята за преструктуриране на данъка била негова, от времето му на кмет. После предвиждат срещи и с ръководствата на всички парламентарни групи, за да обосноват позициите си преди второто четене на проектозакона за бюджет 2010.

   На по-следващ етап, за бюджет 2011, кметовете ще настояват за прокарване идеята на сливенския кмет Йордан Лечков, почерпена от опита на немските общини, и част от ДДС да остава в общините.

   В дневния ред на заседанието освен преговорите по проекта за бюджет 2010, са още позицията на НСОРБ за предстоящите заседания на Комитетите по наблюдение на Оперативните програми, становище по промени в Закона за общинската собственост, Закона за управление на отпадъците, Закона за обществените поръчки и др.      

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version