На националния празник в Сливен няма да се издига националното знаме

baraban.bg

На националния празник в Сливен няма да се издига националното знаме

   Що тъй – не знам. Уж беше традиция – поне е било, доколкото можах да се върна назад в годините, през които вече е съществувал Интернет. А и по спомени, де... Да не бъда подробна, но през 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 г. тържествата в Сливен по повод националния празник са организирани около централното събитие – церемония по издигане на националното знаме, което събитие, също по традиция, се придружава с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и на сливенските възрожденци, с панихида в памет на загиналите воини за Освобождението на България и благодарствен молебен. През 2021 г. (както и в други градове), във връзка с COVID-19, официалната церемония е отменена, но все пак общинското ръководство призовава гражданите на малки групи да поставят цветя пред паметника. През 2022 г. традицията е спазена. През 2023 г. обаче ритуалът вече отсъства, като за компенсация е поставено едно дългуресто знаме покрай улицата до общината и са поканени „101 каба гайди“. Тази година е оставена само щафетата „Освободител“ и възможността гражданите да играят хоро на площада. И добре че са едни мотористи със знамена, които се самоорганизират.

    Туй с панихидата и молебена донякъде го  разбирам – хората представляващи Сливенската митрополия сега ги вълнува друг ритуал. Ама нали Трети март, джанъм, все още е националният ни празник? Свени ли се някой да вдига националния ни флаг или от мързел се спестява това главоболие? На нас щото ни иде на акъла, че е по-скоро престараване заради една война, почнала дни преди националния ни празник през 2022 г. и поради липса на ориентация традицията тогаз се спазила, ама вече сме се ориентирали накъде началниците ни бутат и две години я заобикаляме. То добре пак, че не сме си турили синьо и жълто.

   Да ви известя впрочем, че ритуали по издигане на националното знаме ще има във всички не толкова „героични“ като Сливен градове – Ямбол, Бургас, Стара Загора, Плевен, Хасково, Пазарджик, Силистра .... и др. За София не знам.

А ето и общинската програма за отбелязването на Трети март в Сливен:

   На 3 март в 10 часа от площад „Хаджи Димитър“ ще тръгне шествие на мотористи, които ще развеят национални знамена. Те ще преминат по основните булеварди в града. В 11 часа ще стартира 59-ото издание на лекоатлетическа щафета „Освободител“. Стартът ще бъде даден от булевард „Хаджи Димитър“ (пред Виенска сладкарница) и ще премине по булевард „Братя Миладинови“ – булевард „Цар Симеон“ – булевард „Цар Освободител“. След приключването на щафетата победителите ще бъдат наградени на площад „Цар Освободител“.

В 12.00 часа на площад „Хаджи Димитър“ ще се проведе голямо празнично хоро с участието на любителски клубове за фолклорни танци от Сливен.

От 19.00 часа на площад „Хаджи Димитър“ ще се състои тържествена заря-проверка.

baraban.bg ©

Top Desktop version