Български полицаи следят Интернет? Виж ти...

baraban.bg

Български полицаи следят Интернет? Виж ти...

policai

   Познавам директор на областна дирекция на МВР, който не може да си отвори електронната поща. Е вярно, че си има секретарка и вярно, че областната дирекция може да хване двама хакери и дори да им плаща достатъчно, за да следят трафика в Интернет на няколко оперативно интересни лица. Но дори те едва ли ще се доберат до нещо, защото ако бандитите използват Интернет, те ще са не едни, а две силиконови гърди напред.

 

police-grubo1   Според измененията в Закона за електронните медии, приети на първо четене, служители в дирекция "Оперативно-техническа информация" на МВР ще имат пряка връзка до трафика в интернет чрез специален интерфейс, а след прокурорско разрешение данните ще могат да се използват за разкриване на тежки престъпления. (Тежки, тежки – колко да са тежки, след като е предвидено законът да включва всички престъпления, за които се полага над 2 години затвор. И кой ще гарантира, че ще се следят мейли, чатове и т.н. само на замесените в престъпление?) И гражданският сектор, и държавната Комисия за защита на личните данни изразиха сериозни притеснения от проследяването на електронните съобщения, както и  на телефонните разпечатки. Срещу промените се обявиха СДС, ДПС, БСП, бившите РЗС, "Зелените". Лидерът на СДС Мартин Димитров предупреди, че влизането на измененията означава определени лица да влизат и в иновативни продукти на фирми, в разработки на медии, в документи на партии. Не е ясно и как ще се съхраняват данните.

   Лично на мен не ми пука дали ще ми следят електронните съобщения или не. Ако нямат друга работа – да ги следят, още повече, че не вярвам на практика да го постигнат, като имам предвид, че едни информационни масиви на различните ведомства, работата на които е свързана, не могат да напаснат вече 20 години. То ще тръгнат едни търгове, едни програми, едни неудачи... Ако зависеше от мен, бих им разрешила да следят и този, и междупланетния трафик, за да не могат да се оплакват, че сега, на, като не одобряват закона в този му вид, им връзват ръцете и бандитите ще продължат да си ограбват банки, магазини и каквото ни се намира по коли и джобове. (Наистина, сега засега престъпниците следят и подслушват полицията, а не обратно.) Ако обаче все пак системата тръгне и някой от специалното полицейско звено получи важна информация от новия източник, това дали няма да е само коз, с който той да рекетира заинтересованите? Не вярвам, приемането на поправката в закона да повиши разкриваемостта. Вярвам, че тя ще се повиши със смяна на чипа на полицаите и на климата в полицията. (Виждате ли докъде я докарахме – да цитираме Царя с неговото „Време е да си променим чипа”. В края на краищата май ще се окаже прав.)

                                                                                                                                      Полицай-хакер сочи на бандити какво ги очаква

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version