Контрабандни цигари за 100 000 лв. заловиха в Твърдица

baraban.bg

Контрабандни цигари за 100 000 лв. заловиха в Твърдица

cigari   Контрабандни цигари на пазарна стойност около 100 000 лв. конфискуваха сливенските полицаи при специализирана акция. След получен оперативен сигнал, служителите на сектор „Икономическа полиция” са заловили два лекотоварни автомобила „Мерцедес” със сливенска и пловдивска регистрация, и двата собственост на 53-годишен мъж от Твърдица, с 36 420 кутии от различни български и вносни марки цигари без бандерол. Автомобилите са били паркирани в района на бившето дървопреработващо предприятие „Кутра лес”ООД в Твърдица. Собственикът, с инициали И.П., е пенсионер и официално се занимава със събиране на билки. Той е задържан за 24 ч. и е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 234 ал 1 от НК, отнасящ се за търговията с акцизни стоки без бандерол.

   Цигарите са дошли от София, а задържаният е бил човекът, който отговаря за пласирането им в област Сливен. По разкриване на канала се работи с Главна дирекция „Криминална полиция” и Агенция „Митници”. Днес следва агенцията да състави акт на И.П. за митническо нарушение, по Закона за митниците, каза началникът на сектор „Икономическа полиция” при областната дирекция на МВР Иван Русев. Обсъждала се и възможността за съставяне на акт по Закона за тютюна, според който органите на Министерството на финансите могат да разпоредят конфискация на транспортните средства, в които са открити незаконни стоки, обясни Русев. Той смята, че ниският праг на наказателна отговорност  за престъпленията, ощетяващи държавния фиск, се явява криминогенен фактор за увеличаването на тези престъпления.

През последната година това е трети случай на територията на дирекцията на залавяне на акцизни стоки без бандерол в особено големи количества, но в предишния случай съдебното производство е приключило само със споразумение и глоба. Сливенските полицаи са изпратили предложения за увеличаване на наказателната отговорност в нормативните документи. Текст от Наказателния кодекс предвижда наказание и за лицата, които държат или търгуват с акцизни стоки без бандерол. В момента в областната дирекция има десетина досъдебни производства за търговия с цигари без бандерол.

baraban.bg ©

Top Desktop version