Демонстрация на политическа воля

baraban.bg

Демонстрация на политическа воля

beleznici   «250-300 човека тормозят обществото ни и страната като цяло. Сред тях има знакови за прехода фигури, срещу които не са предприемани никакви действия през последните 10 години.» Тази информация беше изнесена на първото национално съвещание на ръководството на МВР, проведено съвместно с прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност”, съобщават от правителствения пресцентър. Участие в него са взели министър-председателят Бойко Борисов, главният прокурор Борис Велчев, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, главният секретар на МВР Калин Георгиев.

   Премиерът Борисов е припомнил, че още преди да бъде съставено правителството на ГЕРБ, е провел среща с главния прокурор и неговия екип. „Поетият тогава ангажимент – за политическа подкрепа и финансово обезпечаване, сме го изпълнили. Сега очаквам от тях резултати”, са думите му пред журналисти.

   Срещу тези 250-300 човека са изправени над 70 000 полицаи, прокурори, следователи, разузнавачи и агенти от ДАНС. „На карта е заложено доброто на 8 млн. българи, срещу прекрасното съществуване на 300 души”, подчертава премиерът. Политическа воля има, обезпечение – също. Няма да има компромис към никого, категоричен е той. Неговият призив е прокурорите да пресират властта, което, по думите му, е най-добрата мярка срещу корупцията. Бойко Борисов е заявил, че уважението му ще спечелят тези прокурори и дирекции, които започнат да нанасят удари и срещу новите министри, кметове, областни управители, за които се получат сигнали, че допускат корупционни действия, както предишните управници.

   «От най-корумпираната и сочена с пръст държава в Брюксел, трябва да станем пример, това очаква обществото от нас», са думите на министър-председателя.

   Главният прокурор Борис Велчев потвърждава думите на премиера, като сочи, че 2010 г. е годината, в която „не можем повече да се оправдаваме с нищо” - прокуратурата има пълно съдействие от МВР и ДАНС, има политически гаранции, има изключително ясна воля да се сложи край на организираната престъпност и има възможности да го направи. Главният прокурор очаква близките няколко месеца да бъдат решаващи по отношение противодействието на организираната престъпност. Оценката му е, че въведеният нов стил на работа на правоохранителните органи ще позволи престъпните босове да бъдат силно ограничени в своето влияние и да бъдат изправени пред съда.

Основните слабости, отчетени на днешното съвещание, са незадълбоченият и недостатъчен анализ за престъпните групи в областните дирекции, отсъствието на контрол от предишното професионално и политическо ръководство на МВР, както и на съвместни действия с прокуратурата. По думите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, през последния месец и половина ясно се виждат резултатите от промяната в стила на работа и от създаването на специализираните екипи по разследването. „Ако днес не бъде пресечена организираната престъпност, ако се огънем пред това, което е ставало през последните 20 години, никога няма да променим статуквото”, обобщава вътрешният министър.

  

baraban.bg ©

Top Desktop version