Образуваха досъдебно производство срещу кмета на Сливен

baraban.bg

Образуваха досъдебно производство срещу кмета на Сливен

LECHKOV_7   След като в сливенски новинарски сайтове се появи информация, че има заведено следствено дело срещу кмета на общината, от Окръжна прокуратура – Сливен разпространиха съобщение, което потвърждава писаното. С постановление на окръжната прокуратура от 01.04.2010 г. е образувано досъдебно производство срещу Йордан Лечков. Производството се води за престъпление по чл. 219 ал.3, във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс, за това, че за периода август 2008 г. - февруари 2010 г. в гр. Сливен, в качеството му на длъжностно лице - кмет на Община Сливен, умишлено не положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество и от това е последвала значителна щета за общината. Разследването се води и за престъпление по служба, с правна квалификация по чл. 282 ал.1 от НК. 

По делото е възложено разследване за изясняване на обстоятелствата от предмета на доказване, съобщават от прокуратурата.                          

   Макар че информацията по случая е оскъдна и от прокуратурата отказват подробности, предположенията са, че проверката е за незаконосъобразни действия на кмета Йордан Лечков при отдаване на различни фирми правото да ползват терени и сгради на територията на т.нар. парашутен полк в Сливен, който преди време премина в собственост от министерството на отбраната към общината. Още с избухването на конфликта между Йордан Лечков и общинския съветник и управител на фирма „Хидросистеми” Радостин Русев, във връзка с изпълняваните от фирмата ремонти по водния цикъл в града, Русев и други общински съветници, както и шефове на изгонени от същата база фирми се заканиха да сезират съда за действията на кмета. Според тях, близки на Лечков фирми ползват на територията складове без сключени договори и без да плащат наем. Бази на територията ползват ЛТД „България”, „Лукском”, „Топстрой декор”, „Промишлено газоснабдяване” и др. Според обвинителите, само една от фирмите евентуално има договор, останалите имат устна договорка с кмета.

   Самият Йордан Лечков заяви, че не може да има никакъв коментар във връзка с новината от прокуратурата, защото той лично няма никакво известие за започналите нейни действия. „Този, който е внесъл сигнала, сигурно знае за какво става дума. Прокурорът Пламен Стефанов обикновено е инициатор на такива проверки”, визира той временно изпълняващия длъжността окръжен прокурор. Йордан Лечков допълни, че за него това е само поредната от проверките, които се извършват по дейността му от 7 години насам.

   Междувременно втори ден тече подписката „За или против управлението на кмета Йордан Лечков”, организирана от същата група общински съветници. След първия ден, разписалите се в нея граждани бяха 5 000.

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version