Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Масовият седмокласник

 

siluet   Горкият седмокласник – на негов гръб пак вадят пари (както на гърба на родителите на всички преждеминувши през българското училище). Не бях си купувала отдавна вестници, и първия, на който попаднах вчера, вече обещава единствения сборник с тестове по математика, „съобразен с най-новите промени за завършване на основно образование”. Явно има и ориентирани хора, щото учителите и директорите на училища засега знаят само датите на провеждане на т.н. външно оценяване, което тази година ще служи и за вход в специализираните гимназии. В Интернет пък самите тестове не се отварят, отварят се стотици реклами от рода: „Пазарувай Лесно! 10 примерни теста за външно оценяване за 7 клас: История. География. Обществени науки, гражданско образование и религия ...” Средната цена е 5 – 9 лв.

   Седмокласниците вече са виждали някакви примерни тестове, някои дори са се явявали на пробен изпит по български език и математика. Ако отворите който и да е тест, ще се уверите, че не всеки, завършил висше образование по съответния предмет може да се справи с него, а само този, който е чел и точно съответния учебник за седми клас. А ако точно това не го пише в учебника, как седмокласникът отговаря на въпроса „Кой от изброените поети, свързани с древногръцкия театър, се различава от останалите: а) Есхил б) Софокъл в) Еврипид г) Аристофан)? Да живеят  частните уроци. Защото на практика, за седмокласника май е по-трудно да прочете учебника си от кора до кора, с всички текстове в каренца, даващи допълнителни знания, отколкото за родителите му да се бръкнат за чедото си и да го пратят на частен урок. (Говорим разбира се за родителите, все още държащи на образованието.)

   Колкото до изпита по математика пък, т.н. втори модул, който ще служи за вход в гимназия, е труден дори за учители по математика (попитайте някой познат, за да не се налага да цитирам имена). Изглежда че авторите на теста не са помислили за съдбата на училищата с прием след VІІ клас и какво става, след като повечето деца по принуда останат в ЕСПУ... Пък някак си не върви, след изпита, гимназиите да обявят, че хайде, тази година ще ги приемем и с двойки, нали? То и самите седмокласници разчитат да се влеят в редиците на гимназистите повече по демографските причини, отколкото заради знания. Като седмокласника, да го наречем Алекс (нали, защото той може да е момче или момиче, а това име го използват и двата пола) и неговите родители:

 

Как си Алекс, готвиш ли се за предстоящите изпити?

- Ами, да

 

Как?

- ???

 

Майката:

- Нали ходиш на уроци по математика...

 

- Ами, да...

 

Учителите подготвят ли ви за тестовете за външно оценяване?

- Ами, да...

 

Кога започна тази подготовка?

- Ами, от втория срок...

 

А твоите приятели и съученици как се готвят?

- Купуват си тестове, ходят на уроци, на СИП...

 

Всички ли?

- Половината може би...

 

По колко ви вземат за частните уроци?

- Различно. От 3 до 10 лева, може би...

 

Какво правиш с учителката на уроците?

- Решавам задачи.

 

А домашните си пишеш ли с нея?

- Не, домашните ги преписвам на училище...

 

Мислиш ли, че ще минеш нивото по български език и математика за гимназия?

- Надявам се, поне по български...

 

А по математика?

- Квото стане...

 

А ако получиш двойка на някой от тестовете?

- Тогава ще му мислим...

 

Значи и ти като министерството – първо правиш нещо, после мислиш...

- СПОКО! 

 

БАРАБАН

baraban.bg ©

Top Desktop version