Общинари искали да митингуват в подкрепа на Йордан Лечков

baraban.bg

Общинари искали да митингуват в подкрепа на Йордан Лечков

 

LECHKOV_7   След като прокуратурата е казала А, трябва да каже и Б, бе основната теза в днешната пресконференция на кмета на Сливен Йордан Лечков, по повод внесеното в петък искане в окръжния съд за отстраняването му от длъжност, във връзка с водено срещу него следствие. „Проверявайте ме и ако има нещо – да си го плащам, да си го излежавам, но ако няма нищо, кажете го на всеослушание”, апелира той и допълни, че обвиненията срещу него се менят всеки ден, като очаква да има и нови. Лечков потвърди казаното още в сутрешните блокове на някои медии, че няма намерение да подава доброволно оставка, тъй като няма причини за това, а и не вижда как може да пречи на следствието, което е събирало документи и докато е изпълнявал длъжността си.

   Йордан Лечков показа копие от отправените му на 12 април обвинения, подписани от Валентин Георгиев, следовател при окръжния следствен отдел, който извършва разследването по указание на наблюдаващия досъдебното производство окръжен прокурор Пламен Стефанов. Те са седем – по чл. 254 ал.2 от НК, за това, че през март 2009 г. в качеството му на длъжностно лице, кметът е въздействал на директора на НАП – Сливен да прикрие резултати от извършени ревизии на „Бул Гейт”ЕООД, „Лукском” ЕООД, ГД „Спорт палас”; по чл. 283, че през март 2005 г. в същото си качество е въздействал на Илия Кирилов Георгиев, за да набави на Общински футболен клуб „Сливен 2000” 5 000 лв.; по чл. 283, че през декември 2009 г. е съставил заявка до службата по геодезия, картография и кадастър – Сливен, с която е искал да удостовери неверни данни, като представи поземлен имот за общинска собственост; по чл. 311 – за нарушаване процедурата при възлагане на малка обществена поръчка, с цел да набави облага за „Екоседименте”ЕООД, с управител Константин Кръстев Недялков; по чл. 282 ал.2, че през 2008 г. е въздействал на Петър Кръстев Томов, с цел да набави за „Промишлено газоснабдяване”АД противозаконни облаги; по чл. 283, че не е изпълнил решение на Общинския съвет за продажба на терен-общинска собственост, на който е разположен сливенския битак, а в нарушение на договора е утвърдил приемо-предавателен протокол, с цел да набави облага за „Билд инвест”АД, с управител Атанас Батаков; още едно обвинение по чл.282.

   От своя страна кметът обвини прокура, както и съдии от Окръжния съд в Сливен, че са в конфликт на интереси и допълни, че когато преди време е провел акцията, наречена „Кутията на Пандора”, за да разкрие конфликта на интереси основно в НАП – Сливен, но и в други държавни звена, е оставил едно празно квадратче, в което сега обявява имената на доскорошния съдия от Висшия съдебен съвет и настоящ окръжен съдия Иван Димов, както и на депутата Асен Гагаузов. Той допълни, че когато се стигне до дело, ще иска отвод на сливенския съд.

   Йордан Лечков съобщи, че служителите в община Сливен имат намерение да направят протест пред сградата на прокуратурата, заради ненормалната обстановка, в която са принудени да работят вече цял месец. Колкото до подписката срещу него и народния представител Десислава Танева, която група общински съветници организираха, коментира, че би се притеснил, ако подписите са 40 – 50 хиляди, а не 15 000, събрани в цялата област. „Сливенци гласуват на изборите, а до следващите избори има време, така че някои хора рано започнаха предизборната си подготовка”, каза Йордан Лечков. Той припомни, че на балотажа при последните местни избори, на които беше преизбран за кмет, получи 26 000 гласа.

    По повод боксуващия проект за водния цикъл на града по ИСПА и Оперативна програма „Околна среда” кметът на Сливен подчерта, че нарушенията от страна на фирмата-изпълнител на проекта „Хидросистеми” са установени и от представител на Европейската банка, и от Министерството на околната среда и водите. Те също са подчертали, че договорът с изпълнителя отдавна е трябвало да бъде прекратен. Вече е ясно, че проектът няма да бъде завършен до 2010 г. и до два-три месеца ще има нови процедури за изпълнители на работата по двете програми.

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version