Съдът отстрани от поста му кмета на Сливен

baraban.bg

Съдът отстрани от поста му кмета на Сливен

sudebno_4uk4e   Сливенският окръжен съд отстрани от поста кмета на града Йордан Лечков. Решението е на съдия Галина Нейчева, на която, както вече съобщихме, делото бе разпределено чрез компютър. То се  проведе при закрити врати. Съдия Нейчева не пожела да съобщи мотивите на съда, но ще трябва да ги представи официално утре до обяд.

   И съдът, и наблюдаващият прокурор Пламен Стефанов, отказаха да си направят отвод по делото, както поиска защитата на Йордан Лечков. Адвокат Иван Ангелов информира чакащите пред съдебната зала журналисти, че заседанието е почнало с искане за открит процес, според чл. 69 от НПК. „Ние считаме, че наличието на класифицирана информация не дава право на съда да вземе решение за закрито заседание. Тогава когато тази информация стане предмет на обсъждане, могат да напуснат онези участници в производството, за които съдът прецени", заяви Ангелов. Защитникът на Лечков обясни, че е поискан отвод на съда, защото смята, че този съдебен състав "при цялата си честност и професионализъм, не е в състояние да бъде безпристрастен при изключително изострената и манипулативна обстановка в града. Искаме въпросът да бъде разгледан от наистина независим съд. Заявихме, че такова искане ще бъде отправено спрямо всеки магистрат от Сливенския съдебен район".
   По време на заседанието, пред съда, в защита на кмета, на мълчаливо присъствие се събраха служители от общинската администрация, представители на общинския футболен клуб и на фирми, ангажирани с общински дейности. Те носеха плакати с надписи "Лечков, ние сме с теб", "В подкрепа на Лечков", "Нашият град – нашият кмет".
   Припомням, че миналата седмица прокуратурата повдигна срещу кмета на Сливен седем обвинения. Две са за извършено престъпление по служба, три за злоупотреба със служебно положение и по едно за нецелево изразходване на бюджетни средства и съставяне на документ с невярно съдържание. Първоначално делото беше насрочено за вчера, но бе отложено с 24 часа по искане на защитата.

   След заседанието на съда, Йордан Лечков коментира: "Запознах се с предоставените материали, не се притеснявам от развитието на делото. Печелил съм много битки, ще спечеля и тази". Кметът обяви, че ще коментира подробно казуса на редовния си брифинг в общината, който прави всеки понеделник.

   Делото подлежи на обжалване пред Бургаския апелативен съд в тридневен срок, поясни адвокат Ангелов.

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version