Йордан Лечков почва контрапроверки

baraban.bg

Йордан Лечков почва контрапроверки

Le4kov_07   „Това, което стана в съда, не беше демократично”, коментира на пресконференция кметът на Сливен решението да бъде отстранен от длъжност. Неговият адвокат Иван Ангелов вече е внесъл искане пред Бургаския апелативен съд за отмяна на мярката, информира Йордан Лечков. Сред мотивите на адвоката са процесуални и други нарушения, като неустановяване на самоличност по надлежния ред, след като личната карта на Лечков все още се намира в Първо РПУ в София, обявяването на заседаниета за закрито, за което не е имало основания, тъй като делото е за налагане на мярка, а не по същество, т.е. не са разглеждани материали, за събирането на които са използвани специални разузнавателни средства, с какъвто мотив журналистите бяха отпратени. Друго нарушение, каза Йордан Лечков, е че съдия Галина Нейчева, която постанови решението, преди това е разпитвала свидетели по делото. „Сега почвам аз проверки на съответната съдийка, на мъжа й, на семейството й, на отношенията, защото тя е била дежурна оня ден, когато беше... значи за това е било това бързане. Ние искахме отвод, защото кой от вас може да ми гарантира, че съответния съдия или прокурор на изборите не е гласувал против мен или пък че улицата му в момента може да е разкопана, за което аз не нося вина... Продължавам да нямам никакви притеснения за развоя на делото. Благодаря на тези „добри” хора, които рекламират свършеното от мен. Лошото е, че сега ще бъде изхарчена една торба държавни пари, за да се докаже, че всичко в община Сливен е в ред”, заяви Йордан Лечков. И добави: „За казармите, за които един месец се говори, че съм ги дал за ползване на свои фирми, както видяхте, обвинение няма. Да се хванем на бас, че в течение на делото към 7-те обвинения ще вкарат още 7 или още 17.”

   Друга тема на пресконференцията беше прекратеният договор по ИСПА с изпълнителя на ВиК строителството в града - „Хидросистеми”. Това вече е факт, потвърди Йордан Лечков. 14-дневният срок за обжалване изтича другата седмица и до дни ще бъдат обявени две нови процедури  - за работата, която се финансира по програма ИСПА и от държавния бюджет и за финансираната по ОП „Околна среда”. Кметът опроверга изявленията на управителя на „Хидросистеми” Радостин Русев, че фирмата му ще трябва да получи 5 млн. лв. неустойка заради едностранното прекратяване на договора с думите, че за доказано некачествено свършена работа, неустойка не се дължи. При това припомни, че договорът е с МОСВ, а не с общината. Община Сливен има договор само с фирмата-надзорник "Ептиса Сервисиос де Инжениериа С.А." & "Контролс" ООД, за прекратяването на който в момента също е предприела процедура, тъй като не е доволна от упражнявания надзор. Йордан Лечков потвърди новината за удължаване срока за завършване на обектите по програма ИСПА с една година, което според него ще позволи след като бъдат избрани нови изпълнители, строителството по водния цикъл в Сливен да бъде завършено качествено.

   От 22 април, ден след като Сливенският окръжен съд постанови временното отстраняване от длъжност на кмета Йордан Лечков, той е в отпуск. Функциите му е поела заместник-кметът Недка Енергиева.

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version