Законна ли е обявената от община Сливен обществена поръчка?

baraban.bg

Законна ли е обявената от община Сливен обществена поръчка?

haha   Обявената в петъчния "Държавен вестник" от община Сливен обществена поръчка май е незаконна, но засега никой официално не го е казал. Този извод може да се направи от днешните две последователни пресконференции, които за пореден път дадоха временно отстраненият от длъжност кмет на Сливен Йордан Лечков и неговият опонент и основен свидетел по воденото срещу кмета разследване, общинският съветник Радостин Русев.
   "Който ме пита правилните въпроси, му отговарям правилно", заяви най-напред Йордан Лечков, по повод обширното интервю, което даде пред "Нова телевизия" в събота. Той коментира и отговора на министър Нона Караджова на въпроса на сливенския депутат Калина Крумова на петъчния парламентарен контрол, докога Сливен ще стои разкопан, по повод протестите на гражданите и едностранно прекратения от общината договор с изпълнителя на строителството на ВиК-системата - ДЗЗД "Хидросистеми. Министър Караджова потвърди, че общината е тази, която контролира работата по проектите, изпълнявани с пари по ИСПА и ОП "Околна среда". Сега юристите на министерството, както и прокуратурата, правели проверки на всички сключени договори, а пък министерството щяло да опита да изземе контролните функции по тях. Според Йордан Лечков обаче, не всичко, което се казва, става. Той очаква до месец да се разберат с министерството, което има проблеми с некачествено изпълнение на обекти по проекта ИСПА във всички градове, където се изпълняват такива проекти. В момента общината оформя Акт 10, чиято цел е да констатира построеното до момента от досегашния изпълнител "Хидросистеми", за да бъде обектът замразен. Междувременно, в петъчния брой на "Държавен вестник", в раздел "Строителство – общински поръчки", излезе и обявление на община Сливен, с което се обявява процедура за изпълнител на обектите по двата проекта – по ИСПА и ОП "Околна среда", както и обекти по други проекти на общината по различни програми, с обща стойност на отдадените за изграждане обекти над 177 млн. лв.
   Според управителя на "Хидросистеми" Радостин Русев, публикуваната в "Държавен вестник" общинска поръчка е в разрез със закона по много причини, най-важните от които са, че е публикувана без санкция на общинския съвет, каквато се изисква за поръчка в такива големи размери, не е имало обществено обсъждане по нея, а е нарушен и Закона за бюджета, според който не се обявява обществена поръчка без осигурено финансиране. Отделно, включени са и проектите, които се изпълняват в момента, след като по едностранното прекратяване на договора има обжалване, което Апелативният съд в Бургас е оставил без движение и предстои да се произнесе Върховният административен съд.

   Колкото до повдигнатите срещу него обвинения, чекато управител на "Бул-гейт" ЕООД, при условията на продължавано престъпление, е избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 374 500 лв., Радостин Русев заяви, че тази неправомерно предявена му сума той е заплатил, след което му е възстановена от НАП – Бургас, при това с близо 45 000 лв. лихви по нея. Причината, поради която сега отново му се повдига подобно абсурдно, по думите му, обвинение, той вижда в това, че е основен свидетел по повдигнатите срещу кмета обвинения и ако е обвиняем, то неговите показания ще бъдат омаловажени, а дружествата му няма да могат да участват в обявени обществени поръчки.

baraban.bg ©

Top Desktop version