Йордан Лечков е отново официално в общината

baraban.bg

Йордан Лечков е отново официално в общината

ob_Sliven   Бургаският апелативен съд възстанови Йордан Лечков на кметския стол. Съдът постанови, че отменя присъдата на Окръжния съд в Сливен, с която той беше отстранен от поста кмет на Сливен. Лечков беше обвинен в злоупотреба със служебно положение, нецелево изразходване на бюджетни средства, съставяне на официален документ с невярно съдържание и умишлен натиск върху общински съветници.

   По време на изслушването на страните Йордан Лечков е вдигнал скандал на прокурор Румяна Янкова заради липсата на обвинителна стратегия и недостатъчно доказателства за обвинението, информираха медиите. Адвокатът на обвиняемия Иван Ангелов твърди, че прокурор Янкова само преразказва мотивите на Сливенския окръжен съд и дори не знае кои са свидетелите по делото.

   Разнопосочни са мненията в Сливен за решението на Бургаския апелативен съд. Според началника на отдел „Култура” в общинската администрация Дора Ексидарова, отсъствието на кмета се е отразило на работата на администрацията, почувствала се е липсата на човек, който да поема отговорност и да отваря вратите на държавните ведомства. „В ситуацията на криза човек като него е необходим, защото носи плюсове за общината”, смята тя.

   „Решението е добро за общината, но не зная дали е добро за хода на делото”, каза общинският съветник Иван Петров, избран от партия „Атака”, но понастоящем председател на новосформираната група в общинския съвет „Заедно за гражданите на Сливен”. Бившата му съпартийка, а сега независим общински съветник Елена Попова смята, че решението на Бургаския съд е необяснимо, при наличието на сериозни обвинения срещу Йордан Лечков и предстоящото до дни отправяне на нови, поне по твърдения на прокуратурата. „От друга страна, макар че досега кметът беше отстранен от длъжност, той продължаваше да е всеки ден на работното си място в общината, така че мярката едва ли е оказала очаквания ефект”, коментира тя.

   Според общинския съветник от ГЕРБ Димитър Митев, Апелативният съд в Бургас е върнал доверието в българското правосъдие. „Четиридесет дни нищо не беше направено по следственото дело срещу кмета на Сливен, включително не бяха разпитвани и свидетели. Не съм чел мотивите на съда, но за нас е ясно че никой и с нищо не пречи на следствените действия”, заяви Митев.

baraban.bg ©

Top Desktop version