В затвора заради незаконен риболов

baraban.bg

В затвора заради незаконен риболов

sud_palata   Двама бракониери ще лежат в затвора заради практикуването на незаконен улов на  риба в язовир „Жребчево”. Такова е решението на Районния съд в Сливен, съобщават от пресцентъра на съда.  

   Незаконният улов е засечен на 10 март тази година от служители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) при обход на язовира. Двамата бракониери са забелязани да пускат мрежи от гумена лодка, но не са заловени. Служителите на ИАРА започват наблюдение на района. На следващия ден бракониерите отново влизат с лодка в язовира, изтеглят мрежите с улова, слагат ги в чували и успяват да си тръгнат преди служителите на ИАРА да достигнат до тях. Инспекторите на агенцията предупреждават дежурния в РПУ – Твърдица за посоката, в която е тръгнал  автомобилът с бракониерите. Той е заловен до село Оризаре заедно с улова от 126 кг риба, мрежите и лодката.

   В хода на разследването се оказва, че обвинямите вече са били осъждани за бракониерство на риба. Единият от тях, жител на гр. Средец, област Бургас, е имал наложена пробационна мярка, а другият – жител на село Селиминово, област Сливен, е бил с наложена административна мярка глоба. Сливенският районен съд осъди бракониерът от гр. Средец на осем месеца лишаване от свобода. Наказанието си той ще изтърпи при строг режим. Освен това, ще трябва да заплати глоба от 800 лева, а е лишен и от правото да упражнява всякакъв вид риболов за срок от 3 години. Съучастникът му от сливенското село Селиминово е осъден на четири месеца лишаване от свобода, като наказанието си ще изтърпи също при строг режим. Осъден е още да заплати 500 лева глоба в полза на държавата и е лишен от правото да упражнява всякакъв вид риболов за срок от 3 години.

Мрежите, лодката и всички принадлежности, намерени в автомобила след незаконния улов, се отнемат в полза на държавата.

baraban.bg ©

Top Desktop version