Тоя микробус е мюре

baraban.bg

Тоя микробус е мюре

   Това заглавие взех от постинг под публикуваната информация за големия успех, постигнат в борбата с пресичане на опасните кражби, а мюрето е изкуствена патица, за привличане на други патици.

   Ето и малко от информационната „бомба“ в петък:   „103 бойни неуправляеми ракетни снаряда от типа „въздух-земя” задържа при рутинна полицейска операция автопатрул на сектор „Пътна полиция и КАТ” към областната дирекция на МВР в Сливен. Пресконференция по случая дадоха главният секретар на МВР Калин Георгиев, председателят на Военно-апелативната прокуратура ген. Крум Манов, бригаден генерал Данчо Дяков, военноокръжния прокурор в Сливен полк. Христо Тинев. Главен комисар Калин Георгиев обясни, че на проверяващите направили впечатление отличителните знаци за превозване на взривни вещества, поставени върху микробус. На представената товарителница и придружаващи документи липсвал един печат. Проверката показала, че се превозват 14 сандъка, единият от които разпечатан и в него се виждали изделия, подобни на ракети. Случаят бил докладван на Военна прокуратура, искано било съдействие и от военното контраразузнаване към ДАНС.“

preskonferencia

   Главен комисар Георгиев обясни, че ракетите излизат от авиобазата в Безмер, превозват се с легитимно превозно средство с надлежните отличителни знаци и по правилата – с шофьор и охранител и отиват според пътния лист във ВМЗ – Сопот (като превозът си е на ВМЗ). И ние, журналистите, нали сме възпитани в чинопочитание – все пак главен секретар – не го попитахме ако някой ще краде ракети, защо ще ги вози във ВМЗ (където вероятно са и произведени). Цялата дунанма била за това, че на един от документите липсвал един от печатите.

И още един постинг: Истината е, че с тази "заловена кражба" местят вниманието от трима изпарили се до Петолъчката, още две помляни села, служба КОС на МВР, която носи пряка отговорност за случая и яйцеглавия министър, и много специфичния бизнес на МО със старото въоръжение...

   Сайтът Mediapool.bg впрочем прави разбор на случая, с малка грешка: арестуваните сержант Живко Спасов и майор Николай Станев не са тези, които са превозвали товара. Превозвали са го редовният шофьор на ВМЗ и придружаващият го охранител, които са освободени. Спасов и Станев за изпроводили ракетите от Безмер към ВМЗ. Ето коментарът на Mediapool.bg : 

 Акцията с изловените ракети започна да издиша, но Борисов иска тежки присъди

 Шефът на ВМЗ - Сопот: Ракетите са наши, имаме документиraketi

    Най-новият удар на полицията – със задържани 103 ракети "Въздух-Земя",пренасяни от бус и обявени като "криминална сделка под формата на законно транспортиране", може да се окаже гаф, поне според информацията към момента. Нагласен или обикновен гаф, тепърва предстои да се разбере, но премиерът Бойко Борисов се възпламени от случая и поиска наказания от "много години затвор".

   Докато все повече се засилват съмненията, че МВР е допуснало пропуски в контрола на гръмналите складове край Петолъчката, които отнеха живота на трима души, главният секретар Калин Георгиев обяви задържането на ракетите като крупен успех срещу злоупотребите с боеприпаси.

   Най-висшият професионален полицай свика в петък специална пресконференция в Сливен, на която обяви, че за 72 часа са задържани двама военнослужещи от авиобаза "Безмер" - сержант Живко Спасов, завеждащ хранилището за боеприпасите и неговият началник майор Николай Станев, началник на логистиката в поделение 22030. В четвъртък те са превозвали 103 авиационни ракети в микробус, собственост на ВМЗ-Сопот и са били хванати при рутинна проверка на КАТ по пътя Сливен – Ямбол. Катаджиите се усъмнили в редовността на документите за превозване на опасния товар, тъй като липсвал печат на един от тях.

   Премиерът Бойко Борисов, който вече четвърти ден мълчи за взривовете в контролирания от МВР склад за боеприпаси, определи случая с ракетите като "безразсъдно престъпление" и поиска "много години затвор" за задържаните.

   Заловените от полицията ракети обаче може да се окажат рутинна доставка.

 Шефът на ВМЗ – Сопот: Ракетите са наши, имаме документи

   Изпълнителният директор на ВМЗ - Сопот Иван Стоенчев съобщи в петък пред Mediapool, че в началото на седмицата е имало разговор между завода и служител от поделението в Безмер, който е казал, че в базата има продукция сопотския завод, която в миналото е била откарана там за изпитания и е останала при тях, но трябва да се прибере обратно в Сопот.

    "Имаме си документи за превоза на тези изделия, направихме заявка за разрешение за превоз на тези изделия, отиваме в Безмер, там ги качват, пломбират всичко, тръгва бусът и оттам нататък вече не мога да ви кажа, защото не знам. Аз не съм органът, който разследва случая. Изделията трябва да са наши. Колко са, какво е, не мога да кажа в момента", заяви Иван Стоенчев.

    "Ракетите са наши, може би е станало някакво разминаване в документацията. Но бусът, който е отишъл да вземе изделията, е наш, шофьорът е наш, охраната е наета от нас. Когато се превозват взривни материали, винаги трябва да има охрана. Много се преекспонират нещата. Чувам, че ракетите струват по 20 000 едната, че се продават за Сирия. По-хубаво да говорим колко хора са наети на работа в България, да говорим каква икономика се развива, отколкото...", посочи още Стоенчев.

   Остава все пак възможността в микробуса да са били пренасяни и други боеприпаси, освен пломбираните.

 Бойко Борисов: Да се накажат с много години затвор

    По-късно в петък премиерът Бойко Борисов заяви, че трябват тежки наказания за заловените.

    "Тези 100 и колко ракети, които заловиха колегите от МВР - това е такова безразсъдство вече. И се надявам, сега, Военна прокуратура, да повдигне обвинения и в края на краищата - тези хора да получат тежки наказания. Сто и няколко ракети - това са близо тон тротилов еквивалент и то - от най-мощните. Този бус, ако случайно претърпи авария, катастрофа по време на движение по магистралата, не дай Боже, с автобус камион, ТИР или еди какво си, просто ще стане кратер и ще изгинат много хора. Това е не само престъпление, това е безразсъдно престъпление. И те трябва да отидат сега, още повече, че са и военнослужещи, много години в затвора – за превенция, да внимават какво правят", каза Бойко Борисов.

   За предложенията за законодателни промени по повод боеприпасите премиерът посочи: "Имаме парламентарно мнозинство; какво да ме питат мен - да са го променили вече”.

   ГЕРБ вече прие Закон за боеприпасите и взривните вещества през 2010 г.

   Затвор от 3 до 15 г., ако заподозрените бъдат признати за виновни

   Двамата военнослужещи са обвинени в длъжностно присвояване, за което се предвиждат от 3 до 15 години лишаване от свобода, както и за държане и съхранение на неуправляеми ракети, за което се дават от 3 до 10 години. Делото е образувано в Сливенската военна прокуратура.

   Калин Георгиев успокои, че случаят няма връзка с взривените складове край пътен възел Петолъчката и не ставало дума и за международен тероризъм.

   Според него събраната информация навежда на версията, че става дума за "криминална сделка - под формата на законно транспортиране на специална продукция, защото микробусът е бил обозначен със специална табела за това, се прикрива криминална дейност".

   От обясненията на Георгиев обаче не стана ясно как двамата военни са изнесли ракетите от базата. Защо са използвали кола на държавния завод ВМЗ-Сопот и защо са избрали да минат по маршрут в близост до гръмналите складове, където е засилено полицейското присъствие.

   Задържаните ракети, които са изключително опасни военни изделия, произвеждани и в България, са върнати в Безмер. По случая вече са разпитани 10 свидетели. Според военната прокуратура още не е ясно дали става въпрос за канал за незаконна търговия с боеприпаси. Ще се направи цялостен одит на поделението в Безмер.

   МО мълчи, няма информация, тече разследване

   Към момента единственият отговор от Министерството на отбраната (МО) е, че нямат никаква информация. МО отказва да коментира как заловените им служители са изнесли ракетите от авиобаза "Безмер" при положение, че в нея би трябвало да има изключително строг контрол и пропускателен режим.

   Не е ясно как досега МО няма никаква информация, при положение, че двамата военни с ракетите са били хванати към 12.00 часа в четвъртък. Ако се докаже, че ракетите са били изнесени незаконно от базата, това ще отвори много въпроси за сигурността на военните обекти и работата със специална техника в тях.

   В късния следобед от МО съобщиха, че тече разследване и няма да коментират. Не стана ясно обаче дали вече са успели да си намерят информация.

   В същото време висшето професионално и политическо ръководство на МВР не е допуснало възможни пропуски в контрола на взривените частни складове край Сливен, макар че по закон именно сектор КОС към МВР контролира тази дейност.

   Взривовете отнеха живота на трима работници, които от вторник насам, когато гръмнаха складовете, се водят в неизвестност. Районът все още се обезврежда, а разследването на причините за трагедията все още е в началото си. Премиерът Бойко Борисов, който обикновено се ангажира лично с управлението на всякакъв вид кризи, този път изпрати на място министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който отговаря и за КОС, и за извънредните ситуации, и министъра на отбраната Аню Ангелов.

   Цветанов обаче предпочете да остане в сянка и Ангелов е този, на който бе прехвърлена отговорността за цялата публична информация по случая, включително обяснения пред парламента.

   Вече стана ясно, че службата "Контрол на общоопасните средства" (КОС) е извършила серия от проверки в складовете и не е засекла нарушения. От военното министерство и прокуратурата обаче допуснаха, че в складовете са се съхранявали по-голямо количество боеприпаси от разрешеното. За това говори и фактът, че взривовете са обхванали всички складове, въпреки че те са били проектирани по-начин, който да не позволява разпространяването на бедствията.

   Освен това все още няма публична информация точно какви и колко боеприпаси са били съхранявани в складовете, въпреки строгия контрол при работата с опасни материали.

   Калин Георгиев съобщи още, че служба КОС ще извърши цялостна проверка на дейността на фирмата "Берета Трейдинг" ООД. Не е ясно обаче дали тя се налага заради съмнения в работата на службата до този момент.

 

baraban.bg ©

Top Desktop version