Бюст от статуята на Ангел Спасов и в Сливен

baraban.bg

Бюст от статуята на Ангел Спасов и в Сливен

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Най-медийният образ на Руско-турската война от 1877-1878 г., оказала се Освободителна за българите – Белият генерал (Ак паша) Скобелев, продължава да множи паметниците (но не и образите си) в България. На няколко места в Плевен, в Казанлък, вече и в Сливен. Както често се случва, не най-талантливите са най-популярни, така е и с военачалниците. Случило се е Скобелев да мине и през Сливен – служба. Наложило му се да остави на населението част от конете и оръжието, които не е могъл да натовари на корабите в Бургас, по обратния път към Русия… Няма да споменаваме за хаджи Мина Пашов, който през целия си живот съзнателно и целенасочено е отделял средства за Сливен и сливналии, и не само за тях, но няма паметник. Е, може да дойде ден и да има… 

   Така или иначе, паметникът на ген. Скобелев в Сливен е монтиран в градинката от югозападната страна на театъра. Припомняме, че в края на октомври миналата година Общинският съвет взе решение за построяването на бюст паметник на ген. Михаил Дм. Скобелев в града, в знак на почит към делото му, с мотивите, че след победния ход на войната, ген. Скобелев остава в Сливен за повече от два месеца и се включва активно в обществения живот. Особено голям е приносът му за обучението на полувоенните гимнастически дружества в Сливенската губерния. За тези и други заслуги му е присвоено званието „Почетен гражданин на Сливен".

   Официалната информация за новия паметник гласи, че след проведен конкурс, комисия от експерти е одобрила проекта, изготвен от екип с ръководител Мария Коева. В екипа са и скулпторите Борислав Алексиев и Александър Александров, както и арх. Ирина Лалева. Самият паметник е с гранитен постамент, а бюстът е изработен от месинг. Цялата сума за изработката на паметника, заедно с проектирането и всички съпътстващи дейности, е 44 хиляди лв.

   А коректната информация е, че така споменатият внушителен авторски колектив, всъщност е рязнал бюст от статуята на големия плевенски скулптор Ангел Спасов (1884-1974). Известната статуя е изработена от гипс през 1946 г. Бронзова отливка от нея се намира в Плевенската панорама, друга е на кръгово кръстовище в Казанлък. Такъв рязнат от статуята бюст се намира и в Централния музей на въоръжените сили в Москва. Сега вече и в Сливен.

   Ама кой да го каже…

                                                              Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version