Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Регионалният исторически музей и

Държавният куклен театър - Сливен:

Фолклорни импровизации  в автентична обстановка

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Когато културните институти си сътрудничат, резултатът по правило е добър. Доказателство е и сътрудничеството между Сливенския куклен театър и Регионалния исторически музей, който напоследък все повече се отваря не само към възрастните и учениците, но и към по-малките деца, с проектите, адресирани специално към тях.

   Спектакълът “ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ“ на кукления театър, за деца на възраст 4+, звучи по един начин на сцената на театъра, и по съвсем друг начин в автентичната обстановка на къщата-музей на сливенския бит от ХІХ в.

   Преди много, много години, когато бабите на нашите баби били млади, нямало блокове, молове, телевизия, компютри, но имало природа бол и животни в дворовете – петли, крави, кози, магарета и много грижи покрай тях. Хората рано ставали  и се захващали за работа – хранели животните, сеели, жънели, готвели и месели пити, пасяли и дояли  животните, чистели, предяли, тъкали….От сутрин до вечер, от януари до декември. И макар че работата не била нито малко, нито лесна, намирали време за песни, задявки и заигравки по седенки и празници.  Обичали и искали да бъдат обичани –любовта им пърхала като птичка и за нея били готови през огън да преминат.Това е посланието на спектакъла – една музикална приказка за живота с кукли, направени от автентични за онова време предмети, разказана с  усмивка  и преклонение пред българския фолклор. Последното представление беше на 16 октомври, пред участниците в национална конференция за превенция против дрогата. Ако имате възможност, идете на следващото представление, няма да съжалявате.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version