Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

www.dnevnik.bg и

проф. Диана Гергова:

Нямаме нужда от "Ислямска държава", имаме свои унищожители на историята

   България няма нужда от "Ислямска държава", защото има свои собствени унищожители на българската история в лицето на идеолозите на разкрасяването и дострояването на археологическите ценности. Това коментира пред БНР професорът по археология Диана Гергова.

   Тя коментира предлаганите от депутати от ГЕРБ поправки в Закона за културното наследство, които позволяват Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) да може да бъде заобиколен при инвестиционни намерения и намеса в паметници на културата, а правомощията в тази област да преминат към експерти, назначени на щат в общините. Проектът вече е одобрен от Комисията по културата на първо четене.

   По думите на проф. Гергова, зад измененията прозират интересите на големите строителните компании и на администрацията, която кандидатства за финансиране и усвоява средствата. С  унищожаването на професионалните структури, които опазват културното наследство, то се поставя в зависимост от администрацията, изтъкна тя. Археологът допълни, че в малка България не са толкова много специалистите, че да се очаква, че общините ще имат на кого да възложат тази специфична дейност. Тя предупреди, че ако промените влязат в сила, всеки изследовател на терен ще може да бъде изхвърлен от обекта и да бъде заменен с друг, по-удобен. 

   Промените не са внесени от Министерството на културата и не са качени на сайта му, но виждам, че някои от заместниците на министър Рашидов играят един танц с директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, посочи проф. Гергова.

   Текстовете - внесени от депутати от повечето парламентарни сили, начело с Красимир Велчев от ГЕРБ, предвиждат необходимата оценка да може да се извършва и от експерти, назначени на щат в общините.

Проф. Диана Гергова е археолог с международен авторитет, един от водещите европейски специалисти в областта на късната праистория. Тя развива изключително активна археологическа и изследователска дейност. Член е на Управителния съвет на Българския национален комитет на ИКОМОС, на международната „Шинто” фондация към ООН и на Научния комитет по погребална археология - Браила.През 2001г. тя е отличена с наградата „Жена на годината” в областта на археологията и бизнеса от Американския биографичен институт.

 

baraban.bg ©

Top Desktop version