Търси се сливенския исторически вечен календар

baraban.bg

Търси се сливенския исторически вечен календар


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   В изложбата с подбрани творби на художника Евгени Вълев, която все още е в галерия „Йордан Кювлиев“, има и един исторически календар, който малцина са виждали. Календар със сливенските заслужили личности, родени или свързали се с определена дата, на значимите за Сливен събития, случили се в последните две столетия. Трудната работа по събирането и подреждането на информацията е извършена от напусналия ни вече учител-историк Иван Иванов, оформлението е на Евгени Вълев. Календарът е издаден през 2000 г., с идеята да пренесе в новия век паметта за отминалото. В него двамата автори са вложили доста труд. Той е от типа на т.н. вечни календари, тъй като има показалец, който се премества в началото на всяка година.  

   Според Евгени Вълев, инициатор за това оригинално и полезно издание е бил инж. Любен Петков, бивш председател на туристическо дружество „Сините камъни“, човек с много родолюбиви инициативи (например той е картотекирал и маркирал пътя на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа). В поредната изложба на Евгени Вълев е показан единственият екземпляр от календара, останал у него. Макар че по думите му календарът е издаден в две или три хиляди бройки, той не е стигнал до разпространение. Причината е, че изданието е спонсорирано от частен инвеститор (художникът не е сигурен дали това е било предприятието ЗММ-Сливен), който е прибрал тиража и според някои от присъствалите на откриването на изложбата, той (или част от него) се намирал в някакво мазе. Сигурно защото в ония години за ръководството на предприятието е имало по-важни неща, пък и онова ръководство, и собственикът, вероятно не са сегашните. Десет бройки от изданието е откупила Община Сливен, но то не е достигнало нито до Окръжната библиотека, нито до Регионалния исторически музей или други културни институции.

   Та, сливенският исторически вечен календар е нещо, което си струва да намерим – дали в мазето или другаде, или пък ще се намери спонсор за ново издание – оригиналите на илюстрациите, както и текстът, все още се намират у Евгени Вълев...

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version