Сливенският музей представя обновена археологическа експозиция

baraban.bg

Сливенският музей представя обновена археологическа експозиция

Didioven   Регионалният исторически музей в Сливен откри обновената си археологическа експозиция. В нея са включени експонати, част от новите 107 предмета, постъпили от „Археологическо лято 2009". За трета поредна година музеят работи съвместно с Траколожката експедиция за могилни проучвания ( ТЕМП), тази година под ръководството на Диана Димитрова.  Екипът проучи четири могили в землищата на селата Трапоклово, Крушаре и квартал „Речица" на Сливен.

   Най-богатото от разкритите тази година преобладаващо женски погребения, е под Китова могила до с. Крушаре. То е от втората четвърт на ІІ в. и в него археолозите откриха златен погребален венец, златни пръстени и накити, стъкленици, бронзов свещник, мраморна релефна плочка и др. Това, което вече е установено със сигурност, след изследвания на костите от екипа на проф. Йордан Йорданов от Антропологическия институт при БАН е, че погребаната е млада жена на 18 – 20 г., която вероятно е и майка, съдейки по намерената над гроба мраморна плочка. Женско, на 20 – 25-годишна жена, е погребението и в една от могилите до кв. Речица, категоричен е проф. Йорданов. То е от ІV в. пр. н.е. Предполага се, изхождайки от погребалния инвентар, че женско е и погребението от Попова могила до с. Трапоклово. „Богатите женски погребения показват, че издигането на жената до високо обществено положение в тракийското общество не е било невъзможно”, смята Диана Димитрова.                                                                              

 

   Сред уникалните предмети е глинен ритон с тяло и глава на овен, бронзов канделабър, мраморната плочка с релеф на жена и дете, стъклен ритон. С тазгодишния втори керамичен ритон, след открития преди две години при разкопките край Тополчане, сливенският музей е единствен в страната. Керамични ритони в България са открити досега само един в Монтанско (в доста лошо състояние) и един в Бургаско. Колкото до стъклен ритон, археолозите само са чували, че имало такъв в една частна колекция.

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version