Откриха първата построена от 20 години насам библиотечна сграда

baraban.bg

Откриха първата построена от 20 години насам библиотечна сграда

Picture_404   В Сливен официално бе открита пристройката - разширение на регионалната библиотека „Сава Доброплодни". Това е единствената новопостроена библиотечна сграда в България за последните 20 години, подчерта директорът на културната институция Росица Петрова. Разширението на библиотеката е замислено отдавна, още след като преди доста години изгоря детският отдел, разположен в постройка в двора на сливенско училище. Замисълът е осъществен през последните две години, с 1,5 млн. лв. от общинския бюджет.

 

   Двете сгради са в напълно различен архитектурен стил, свързани функционално по идеен проект на покойния вече арх. Методи Тотев и архитектурен проект на арх. Ани Неврокопска. Изпълнител на строежа е сливенската строителна фирма „Билдинг". Вътрешният дизайн е дело на софийската „Делфос дизайн” и е съобразен с последните тенденции в обзавеждането на детски библиотеки.

   Новото крило има обща площ от 1 000 кв.м. Освен детския отдел на библиотеката, в него са разположени бюро за регистрация и информация, чуждоезиков център, компютърна зала с високоскоростен безжичен интернет и друга зала за литературни срещи, кафене, книгохранилища. Всяка от залите разполага с компютъризирани работни места за посетители. Сградата отговаря и на всички европейски изисквания за достъпност на средата, за съхранение на книжните фондове и обслужване на читателите.

   В основната сграда на библиотеката също са извършени преустройства. Поради липса на средства, не е реализиран само проектът за преустройство на залата, която е преходна между двете сгради. Ръководството на библиотеката очаква следващата година общината да осигури пари за реализирането му.

   Новият отдел на регионалната библиотека е попълнен с много нови детски книги, дарение от издателствата „Хермес”, „ФЮТ”, „Егмонт България”, „ПАН” и др. Много са и новите книги на чужди езици в чуждоезиковия център.

baraban.bg ©

Top Desktop version