Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Тракийският кораб „Одрис“

 

 

 

 

 

 

 

  Той е резултат на експерименталната археология и се очаква до края на този месец да бъде на вода в язовир „Копринка“, над потопената столица на одрисите – Севтополис.

   Платноходът, който е и с гребла, е реплика на древен тракийски кораб. При строителството изцяло се ползват тракийската и античната технология на изработка. Плавателният съд е дълъг 19 метра. Направен е от над 300 елемента, сглобявани на ръка, от дърво (дъб), боров катран, ръчно тъкано платно. Предполага се, че това е автентично копие на т.н. птицеглав кораб тракийски боен кораб от Одриското царство. Според ръководителя на проекта Атанас Димитров, корабът е изработен по изображения на Слънчева ладия (боен речно-морски кораб със симетрични два носа), с която се предполага са пътували по Тунджа, а после и по море нашите предци траките. За изработената от бронз птица на двата носа е използвано копие от украсата на шлема на одриския владетел Севт ІІІ.

 

    Идеята е втора част от проекта „Археосвят – по пътя на великите“ на студио „Енохфилм“, и се осъществява с помощта на Община Казанлък.

baraban.bg ©

Top Desktop version