Нова експозиция в къщата-музей на сливенския бит

baraban.bg

Нова експозиция в къщата-музей на сливенския бит

Picture_498   Отворена за посетители е обновената експозиция в къщата-музей на сливенския бит от ХІХ в. Тя е дело на д-р Владимир Демирев и Димка Илиева от етнографския отдел на Историческия музей в Сливен. Първата експозиция е открита през 1963 г. След толкова години дори и експонатите овехтяват. „Досегашната експозиция изпълняваше успешно своите функции през годините, но даваше представа за една много малка част от сливенския бит и то по-скоро само за градския живот. С новата експозиция представяме локалната специфика на фолклорната култура в региона", каза Владимир Демирев.

   В експозицията, наречена "Календарна и семейна обредност”, са включени експонати от цялата Сливенска област. Представени са уникални костюми от ХІХ в. на различни етнографски групи от селата на изток и юг от Сливен, около Нова Загора, Твърдица и Котел. Обхванат е традиционният обреден календар, започвайки със зимния цикъл от Бъдни вечер и Коледа, през пролетната и лятната обредност. От жизнения цикъл е представен ритуала „сватба".

   „С тази експозиция представяме традиционната култура в Сливенско – селска и градска, но не изцяло, тъй като пространството не позволява това. В едната от двете къщи, в които е разположена етнографската сбирка, е запазен интериорът на градския бит от края на ХІХ и началото на ХХ в., обогатен с представяне и на характерното за епохата градско облекло”, поясниха специалистите.

   Още снимки виж тук http://baraban.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=193:kashta-muzei-na-slivenskiya-bit-ot-hh-v-s-ekspozitziyata-qkalendarna-i-semeina-obrednostq&catid=47:snimki&Itemid=68

baraban.bg ©

Top Desktop version