Новите носители на наградата „Константин Константинов“

baraban.bg

Новите носители на наградата „Константин Константинов“

   Известни са носителите на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2019г. Тази година в  категорията „За цялостен принос“ награда не се присъжда. В категорията „автор“, наградата е за Елена Павлова, а в категория „Илюстратор“ – за художника Виктор Паунов. Ателието за българска детска литература „Горната земя”,  получава наградата в категория „Издателство“.

 

Категория “Автор”

ЕЛЕНА ПАВЛОВА

   Елена Павлова e родена през 1974г. в гр. Варна. Завършила е Компютърни технологии. Работила е в издателство „Мега”. В момента е писател на свободна практика и преводач.

   Започва да се занимава с писане от най-ранна възраст първоначално с поезия, а после и с проза като на 13г. печели първата си награда от анонимен конкурс за възрастни.

   Под псевдонимите: Лени Кинг, Ким Нюмън, Върджил Дриймънд, Елайджа Джауит и Кристофър Макдоуел е издала над 25 книги-игри, както няколко романа. Нейни творби са включени в различни сборници за фентъзи и фантастика.

   Съвместно с художника Петър Станимиров създават четирилогия на фентъзи-приказката от поредицата „Пръстенът на нибелунга”/ „Рейнско злато” (2014), „Валкирия” (2015), „Зигфрид” (2016) и „Залезът на боговете” (2017)/ по либретото на едноименната опера на Вагнер. 

   През 2018г. излиза романът ѝ за деца и юноши „Камен и пиратите от 5г”.

   Освен като автор, Е. Павлова е позната и като преводач, основно в областта нафантастиката и фентъзито на известни автори като Стивън Кинг, Дийн Кунц, Джеймс Уайт,Роджър Зелазни, Глен Кук, Андрю Нортън, Робърт Хауърд, Питър Уотс, Алистър Рейнолдс,Джон Скалзи и мн. др.

   Носител е на над 20 литературни награди за къса проза, фантастика и фентъзи.

   Получава Националната награда „Константин Константинов” за 2019г. вкатегория „Автор” за книгата „Камен и пиратите от 5г” (ИК „Софтпрес”,2018).

 

Категория “Илюстратор”

   Виктор Вертер Паунов е роден е на 17.11.1957г. в гр.София. Завършил еНационалната художествена академия, специалност „Илюстрация и оформление накнигата“. Работил е като художествен редактор в издателствата „Наука и изкуство“,Издателство на БАН“, „Петър Берон“, „Военно издателство“. От 1994г. е редовенпреподавател по илюстрация и графичен дизайн в катедра „Книга и печатна графика“ наНационалната художествена академия. От 2004г. е доцент, а от 2010 – професор.Проектирал е дизайна и илюстрациите на над 700 печатни издания, включителнонад 50 издания за деца и юноши.Има над 20 участия в общи художествени изложби и биеналета по илюстрация вБългария и чужбина, както и 6 самостоятелни изложби-илюстрация.

   Носител на редица награди и отличия, между които: Наградата на сдружение„Българска книга и печат“ за илюстратор на годината/1989/; Голямата награда заилюстрация на името на Борис Ангелушев за цялостно представяне/1990/, Наградата наIBBY (Международната организация за литература и книги за деца към ЮНЕСКО) забългарски илюстратор за деца /1998/, Специална награда за детска илюстрация наНационалната агенция за защита на детето /2006/, четири номинации за наградата „Хр. Г.Данов“ – категория „Илюстратор” за 2004, 2007, 2010, 2011 г. и др.

   Получава Националната награда „Константин Константинов” за 2019г. в категория„Илюстратор” за илюстрациите си към книгите „Котаракът Франт и загадъчниятостров”/ИК „Ентусиаст”, 2018г./ и „Приказка за Ежко Измишльоткин и къртицатаСофица”ИК „Атеа”, 2018г./

 

Категория „Издателство“

   Издателство „Ателие за българска детска литература “Горната земя”. Макар ида съществува на издателския пазар едва от малко повече от две години, издателствотоуспешно реализира основната си цел - да издава само детски книги и те да са отсъвременни български автори, илюстрирани от български художници. Политиката наиздателството е да открива нови български писатели и да ги насърчава да пишат за децакато им възлага написването на книги специално за издателството.

   Получава Националната награда „Константин Константинов” за 2019г. вкатегория „Издателство” за книгите: „Злостории” на Явор Цанев, „Пейзажи с Лолита”на Николай Милчев, „Коледни приказчици” на Весела Фламбурари, „Часовникът,който върви назад” на Христина Панджаридис и „Проклятието на индианското злато”на Калоян Захариев, издадени през 2018г.

  

За пръв път в историята на фестивала се присъжда и награда на детскожури в категория „Автор”. Детското жури с председател Елена Котова/16г./определи за носител на наградата писателят Явор Цанев за книгата му„Злостории”.

 

 НАГРАДА НА ДЕТСКОТО ЖУРИ

   Явор Цанев е роден през 1971г. в гр. Русе. Завършил е Книгоразпространение в КБИ– София и Библиотечно-информационни дейности и Медии и реклама във ВТУ „Св.св.Кирил и Методий”. През 1996г. създава издателство „Гаяна“. От 2012г. издава списание„Дракус” - за фантастика, фентъзи, крими и разкази на ужаса, в което се публикуватосновно български автори.. От 2014г. издава книжната поредица „Дракус”.Автор е на 11 книги с поезия и проза за възрастни. Негови творби са публикувани и вразлични регионални и национални медии – традиционни и електронни.

   През 2018г. издава романа за деца и юноши „Злостории”.

Носител е на редица награди, между които: Специалната награда на името на АгопМелконян (2013); Награда „Светлоструй” (2014); „Най-добър писател” – Българсканоминация на наградата „Еврокон” (2017); „Гранд-майстор на фантастиката” – Българсканоминация на наградата „Еврокон” (2017) и др.

baraban.bg ©

Top Desktop version