Дарение в памет на Борис Дамянов

baraban.bg

Дарение в памет на Борис Дамянов

   Семейството на художника Борис Дамянов дари пет негови живописни произведения, съобщават от Художествената галерия „Димитър Добрович“ в Сливен. Като благодарят за дарението, от културната институция припомнят част от човешката и творческата биография на художника.

    Борис Дамянов (1945 – 2019 г.) е роден на 31 март 1945 г. в село Горна Бела речка, област Монтана, но завинаги ще си остане сливенски художник. През 1966 г. Той завършва техникум по каменообработване във врачанското село Кунино. През 1970 г. завършва учителския институт „Св.св.Кирил и Методий“ в гр. Дупница, със специалност „Рисуване и трудово обучение“. От 1975 г.  Борис Дамянов взема активно участие в изложбите на сливенските художниците и художниците-педагози .

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Дамянов осъществява 20 самостоятелни изложби и участва в многобройни национални изложби, пленери, паметници.  Негови творби са притежание на частни колекции в България, Австралия, САЩ, Швейцария, Германия, Сърбия, Турция, Гърция, Виетнам. Носител е на награда „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката,  награда на Регионалния инспекторат по образование и плакет на Община Сливен за принос към културата на града. Той е и дългогодишен преподавател по изобразително изкуство в ОУ „Христо Ботев“ – Сливен. Като художник  експериментира в различни стилове и направления. Любимата техника на художника Борис Дамянов, с която най-пълно и идейно философски реализира своите проекти, е техниката на акварела. Със своята сложност и многообразие на технически похвати, акварелната техника импонира най-пълно на душевния свят на художника. Характерни за творчеството му са натюрмортите с цветя, пейзажи, вдъхновени от красотата на България, вечната тема за женската красота и майчината любов. Застъпва още социални и общочовешки проблеми, белязали съвременния свят.

   С богатия си и смислен живот на човек с огромно сърце и творец, Борис Дамянов завеща богато духовно, културно и материално наследство.

 

 

 

 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version