Наградите „КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВ“ за 2023 г.

baraban.bg

Наградите „КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВ“ за 2023 г.

   Жури с председател Луизина Савкова, началник на отдел „Регионални дейности“ към в Министерство на културата, определи носителите на Националната награда „Константин Константинов“ за  принос в детското книгоиздаване за 2023 г. В категория „За цялостен принос“ наградата се присъжда на Петър Станимиров, в категория „Автор“ – на Цвета Брестничка, в категория „Илюстратор“ – на художника Кирил Златков.

    Националната награда „Константин Константинов“ за принос в книгоиздаването за деца е учредена през 2004 г. от Министерство на културата, Национален център за книгата към МК, Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен и Община Сливен. Връчва се на специална церемония в рамките на ежегодно провеждания през месец май в гр. Сливен Национален фестивал на детската книга. Наградата включва  пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК „ФЮТ“.

 

   ПЕТЪР СТАНИМИРОВ е известен български художник, издател и автор. Роден е на 12.11.1952 г. в гр. София. Завършил е Приложна графика в НХА - София. От 1980 до 1990 г. е художник на комикси в списание „Дъга“ и списание „Чуден свят“. От 1989 до 1994 г. е съсобственик на ИК „Плеяда” за издаване на художествена литература, издания за деца, комикси и книги-игри. През 1995 г. основава издателство „Мега”, специализирано в издаването на книги-игри. До 1998 г. издава над 100 заглавия на най-добрите български автори в този жанр. От 2000 до 2011 г. е арт директор в „Хемимонт Геймс студио“ и участва в създаването на редица компютърни игри. 

   Художник е на над 20 комикси. Илюстрирал е над 30 детски книги на съвременни български автори, както книги и корици на книги на редица български и чужди автори за възрастни.

   В периода 2014 – 2017 г. създава 222 илюстрации за уникалната тетралогия „Пръстенът на нибелунга“ (текст Елена Павлова, издание на издателство Кибеа).

   Автор е и на четири детски книги. В съавторство с Марин Трошанов създават популярната поредица от детски книжки за Робота Чапек: „Роботът Чапек на планетата с трите слънца”, „Роботът Чапек и шпионската мисия на Пафуй Сянката” и „Роботът Чапек и лабиринта на сърдитото лигаво чудовище”. През 2018 г. издава авторска комикс новела „Пръстенът на нибелунга“.

   Участвал е в над 40 общи и самостоятелни изложби за илюстрация и комикс в България и чужбина.

   Носител е на редица награди, между които: Национална награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване, категория „Илюстратор“ (2012); Награда за най-добър класически комикс - X Международен салон на комикса в Белград (2012); Национална награда за принос в българския комикс „Александър Денков“ (2015); Наградата „Перото“ в категория „Детска литература“ (2019) и много други.

   В последните 10 години Петър Станимиров активно подпомага инициативите на Националния фестивал на детската книга: съдейства за реализиране на художествени изложби и конкурси в рамките на фестивала, автор е на художествените решения на част от рекламните материали на ежегодните издания на форума, четири поредни години е член на журито на Международния студентски конкурс за илюстрация, ежегодно води творчески класове по илюстрация в рамките на фестивала, няколко години е бил член на Националното жури за определяне на носителите на Националната награда „Константин Константинов“.

 

   Цвета Брестничка е родена през 1963 г. в гр. Чирпан. Завършва Руска филология в СУ “Св. Климент Охридски“. Живее и работи в София. Председател е на Асоциация „Родители“. Един от учредителите на „Пълна къща“ - Клуб на многодетните родители към Асоциация „Родители“.

   Автор е на една поетичната книга, на книгите за  пътешествия: „Богове, маймуни, хора“(2013), „Пътешествие надолу с главата“(2014) и „В къщата на Пау Ама“(2019) и на 14 книги с приказки в стихове за деца. През 2022 г. издателство „ФЮТ“ издава детските ѝ книги „Приказка за малката лопатка“(2022), „Истории с крачета“ (2022) и „Меченцето Оги разглежда света“(202)/.

   Носител е на награда „Перото“ в категория „Детска литература“ за книгата „Небивалици с буквите от А до Я“ (Издателство „Фют“, 2020г.).

   Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2023 г., в категория „Автор“ ѝ се присъжда за книгата „Истории с крачета“ (Издание на ИК „ФЮТ“, 2022 г.).

 

   Кирил Златков е роден през 1969 г. във Варна. Той е художник, дипломиран в специалност „Графика“ (МА) на НХА през 1996 г. Изявява се е в различни области на визуалните изкуства – графика, живопис, плакат, стенопис, графичен дизайн, илюстрация, калиграфия и шрифт. Преподава шрифт и типография във Варненския свободен университет. Един от авторите е на инициативата „За българска кирилица“. Има няколко самостоятелни изложби и много участия в различни общи експозиции, биеналета и триеналета в страната и по света. Работил е и в областта на рекламата като арт директор и творчески директор. Носител е на редица национални и международни награди за плакат, художествено оформление на книги и илюстрация.

   През последните години фокус на дейността му са книгите. Съвместно със Зорница Христова създава картинните книги „Когато искам да мълча“ и „История за краля и дъжда“.

   Той е не само художник на книги за деца, а и изкусен оформител на корици на книги, комикси и др.

   Сътрудничи с издателствата „Точица“, „Жанет 45“, „Факел Експрес“, „Аквариус“, „Колибри“, „Лист“ и др.

   Националната награда „Константин Константинов“ в категория „илюстратор“ за 2023г. получава за илюстрациите и художественото оформление на книгата „Мишките отиват на опера“ на Мария Донева (издание на ИК „Жанет 45“, 2022 г.).

 

   НАГРАДА НА ДЕТСКОТО ЖУРИ

   За пета поредна година се присъжда и награда на детско  жури в категория „Автор". Детското жури определи за носител на наградата писателя Иво Сиромахов за книгата му „Приказно пътешествие" (издадена от ИК „Сиела", 2022).

   Иво Сиромахов е роден на 29 декември 1971 г. в гр.София. През 1990 г. завършва Националната гимназия за древни езици и култури, а през 1996 г. се дипломира в НАТФИЗ, специалност „Театрална режисура“. Работил е като режисьор в Малък градски театър „Зад канала“ и Театър „Българска армия“. От 2000 г. е отговорен сценарист в предаването „Шоуто на Слави“, където се изявява и като водещ и актьор. През 2013 г. участва като актьор в комедийното импровизационно шоу на bTV „Младост 5“. Пише книги и пиеси за възрастни.

   Автор е и на книгите за деца:  „Малки приказки“ (2016) и „Приказки от планината“ (201)/, „12 принцеси“ (2020) и „Приказно пътешествие“(2022).

   Носител е на Наградата за дебют в областта на изкуствата“ (1995), Наградата за най-продавана книга „Цветето на Хеликон“ (2014), Наградата на Народна библиотека „Иван Вазов“ (Пловдив) – „Любим автор на Пловдив“ (2014 г.) и Наградата „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство (2021 г.).

 

baraban.bg ©

Top Desktop version