Икони от Сливен гостуват в Европейската столица на културата Печ

baraban.bg

Икони от Сливен гостуват в Европейската столица на културата Печ

   Унгарският град Печ е световна столица на културата за 2010 г., заедно с Есен и Истанбул. Вече на над 40 града е била оказвана тази чест, струваща около 1,5 млн. евро на Европейския съюз. Много от тези градове промениха облика си, благодарение на избора им за културни столици, заради големите подобрения в благоустрояването и инфраструктурата, които са предприели. В крайна сметка трябва да се представят добре пред чуждестранните творци и организатори на изложби.

   Така в Печ ще гостува и изложба от побратимения му град Сливен – колекция „Християнско изкуство” от художествената галерия в града. Ще бъдат показани 124 икони, образци на непреходно боговдъхновено изкуство на самородни майстори от 17-ти до 19-ти век. Изложбата в Печ се открива на 22 януари, в присъствието на унгарския министър на културата, българския посланик в Унгария и заместник-кмета по културата в община Сливен. За откриване на експозицията в Унгария е изготвен и каталог с иконите.

 Ikona_17-IsusIkona_17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Като ответен жест, на 29 януари в Сливен ще бъде открита изложба на 57 творби от личната колекция на родения в Печ унгарския художник Вазарели, които той е дарил на родния си град.

 

baraban.bg ©

Top Desktop version